Papryka faszerowana mięsem mielonym
Witam !
Zapraszam na prosty, zdrowy i smaczny przepis na szybką kolację. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to, to na co mam dzisiaj ochotę. Jeżeli ktoś z Was również by przekonsił coś smacznego to zapraszam.. Przepis jest banalnie prosty. Także biegiem do kuchni 😉
lista składników
( ilość porcji od 2 – 5 osób )
- 5 papryk
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 100 g ryżu najlepiej basmati
- 1 jajko
- 1 cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- 150 g sera gouda
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku niedżwiedziego
- szczypta pieprzu
- łyżka oliwy z oliwek
Papryka faszerowana – sposób przygotowania
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ostygnięciu dodajemy go do mięsa. Następnie dorzucamy jajko, przecier, cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez prasę czosnek i posiekaną natkę pietruszki, oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowany farsz na chwilkę odkładamy na bok.
Kolejno przechodzimy do naszych papryczek. Standartowo dokładnie myjemy, osuszamy oraz odcinamy kapelusze i przystępujemy do usuwania gniazd nasiennych. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na jego dno wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i układamy nasze papryczki. Na koniec wypełniamy papryki farszem. Po czym posypujemy startym serem.
Następnie nakładamy na nasze papryczki kapelusze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Polecam piec ok 45- 50 minut w temperaturze 200 °C ustawiamy piecyk na funkcję góra/dół.
Jeżeli zastanawiacie się już co zjeść na śniadanko to polecam pyszną i zdrową owsiankę. Link do przepisu znajdziecie poniżej.
Smacznego !!!
3 Comments