Domowy kotlet schabowy z piekarnika – prosty przepis
Witajcie!
Jeżeli macie ochotę na zdrowy i smaczny obiadek to po raz kolejny zapraszam. Dziś proponuję wam przepis na domowy kotlet schabowy z piekarnika. Przepis jest łatwy nie wymaga jakiegoś specjalnego talentu kulinarnego.
Domowy kotlet schabowy – lista składników (4 porcje)
- Schab wieprzowy bez kości 4 kawałki ok 600g
- Jogurt naturalny 2% 150 g
- Jajko 1 szt.
- Musztarda 20 g
- Bułki tartej 100 g
Przyprawy
- pieprz,
- papryka słodka,
- sól, pieprz ziołowy,
- czosnek niedźwiedzi,
- lubczyk
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj jogurt, jajko, musztardę, łyżeczkę pieprzu, soli, papryki słodkiej, czosnku niedźwiedziego oraz lubczyku. W marynacie wymieszaj rozbite kotlety oraz odstaw na noc.
Następnego dnia wyciągnij i obtocz kotlety w bułce tartej. W międzyczasie przygotuj blaszkę wyłóż ją papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Mięso ułóż na blaszce i piecz w piekarniku przez około 30 minut.
Kotlety podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz podawać je z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Jeżeli nie wiecie co jutro zaserwować na obiad, polecam proste i szybkie spaghetti bolonase. Link do przepisu znajdziecie poniżej. Smacznego!
Kotlet schabowy, może stanowić doskonałe źródło wartościowych składników odżywczych, takich jak białko i żelazo. Jednak warto pamiętać, że zbyt częste spożywanie tego dania może wpłynąć negatywnie na zdrowie. Oprócz swoich niewątpliwych korzyści kotlet schabowy ma też swoją ciemną stronę. A mianowicie jest bogaty w tłuszcz i cholesterol, który może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Warto zatem spożywać kotlety schabowe z umiarem.