domowy kotlet schabowy
Dania Obiadowe

Domowy kotlet schabowy z piekarnika – prosty przepis

Domowy kotlet schabowy z piekarnika – prosty przepis

Witajcie!
Jeżeli macie ochotę na zdrowy i smaczny obiadek to po raz kolejny zapraszam. Dziś proponuję wam przepis na domowy kotlet schabowy z piekarnika. Przepis jest łatwy nie wymaga jakiegoś specjalnego talentu kulinarnego.

Domowy kotlet schabowy – lista składników (4 porcje)

  • Schab wieprzowy bez kości 4 kawałki ok 600g
  • Jogurt naturalny 2% 150 g
  • Jajko 1 szt.
  • Musztarda 20 g
  • Bułki tartej 100 g
domowy kotlet schabowy
domowy kotlet schabowy

Przyprawy

  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • lubczyk
domowy kotlet schabowy
domowy kotlet schabowy

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj jogurt, jajko, musztardę, łyżeczkę pieprzu, soli, papryki słodkiej, czosnku niedźwiedziego oraz lubczyku. W marynacie wymieszaj rozbite kotlety oraz odstaw na noc.

Następnego dnia wyciągnij i obtocz kotlety w bułce tartej. W międzyczasie przygotuj blaszkę wyłóż ją papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Mięso ułóż na blaszce i piecz w piekarniku przez około 30 minut.

Kotlety podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz podawać je z ziemniakami lub ulubioną kaszą. 

Jeżeli nie wiecie co jutro zaserwować na obiad, polecam proste i szybkie spaghetti bolonase. Link do przepisu znajdziecie poniżej. Smacznego!

Kotlet schabowy, może stanowić doskonałe źródło wartościowych składników odżywczych, takich jak białko i żelazo. Jednak warto pamiętać, że zbyt częste spożywanie tego dania może wpłynąć negatywnie na zdrowie. Oprócz swoich niewątpliwych korzyści kotlet schabowy ma też swoją ciemną stronę. A mianowicie jest bogaty w tłuszcz i cholesterol, który może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Warto zatem spożywać kotlety schabowe z umiarem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *