Wiejski chleb – przepis na pyszne pieczywo
Witajcie!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na prawdziwy wiejski chleb. Przepis jest naprawdę prosty, ale jest czasochłonny. Ważne by postępować krok po kroku zgodnie z przepisem wtedy z pewnością uzyskacie wspaniałe i smaczne pieczywo.
Wiejski chleb – będziecie potrzebować:
- Zakwas chlebowy żytni 15 g 1 opakowanie
- 7 gram drożdży suchych 1 opakowanie
- Mąka chlebowa pszenna typu 750 600g
- Mąka ziemniaczana 50 g
- 55 g słoneczniku ok 4 łyżki
- Suszonej żurawiny ok 2 łyżki
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól 2 łyżeczki soli himalajskiej
- Przegotowana ciepła woda 60 stopni 200ml wody
- Mleko 60 stopni 250 ml
Gotowy chlebek warto posmarować zdrową pastą rybno jajeczną. Link do przepisu znajdziecie poniżej
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, żurawinę, słonecznik, sól, cukier przekładamy do miski. Następnie stopniowo dodajemy ciepłe mleko i wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto przez ok 5 minut.
W międzyczasie nagrzewały piekarnik do 60 stopni ustawiamy na grzanie góra dół i nagrzewany przez 7 minut. Po tym czasie go wyłączamy.
Następnie dobrze zgniecione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 1 godzinę do nagrzanego do 60 stopni piekarnika.
Po upływie godziny dokładnie smarujemy blaszkę olejem. Formułujemy bochenek Rozmącamy jajko i smarujemy bochenek pędzelkiem dokładnie z każdej strony.
Sypiamy obficie makiem. Troszkę jeszcze smarujemy jajko po maku. Posypujemy słonecznikiem. Nacinamy chlebek ostrym nożem. Tak przygotowany chleb odkładamy na kolejną godzinę.
Ustawiamy piekarnik na 210 stopni góra dół na 10 minut. Po upływie tego czasu nie wyłączając piekarnika obniżamy temperaturę do 180 stopni (góra, dół) i pieczemy chlebek przez 25minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika naczynie żaroodporne z wodą i ponownie nie wyłączając piekarnika podwyższamy temperaturę do 210 stopni (góra, dół) na 7 minut.
Gotowe
Chlebek wygląda i smakuje rewelacyjnie, do tego ma chrupiącą skórkę. Smacznego!
One Comment