sos węgierski
Dania Obiadowe

Sos węgierski czyli przepis na idealny dodatek do dań

Sos węgierski czyli przepis na idealny dodatek do dań

Witajcie,
Dziś przygotowałam dla Was przepis na sos węgierski. Idealnie sprawdzi się on do zrazów wieprzowych, cielęcych, baraniny czy placków ziemniaczanych (by the way 🙂przepis na nie znajdziecie w linku poniżej:

Do przygotowania sosu węgierskiego będziecie potrzebować:

  • 30 g tłuszczu (polecam smalec lub masło klarowane)
  • 30 g mąki,
  • 60 g koncentratu pomidorowego,
  • 1/4 l rosołu,
  • 50 g cebuli,
  • 1/8 l śmietany,
  • 2łyżeczki soku z cytryny,
  • papryka, 
  • cukier,
  • sól (standardowo polecam himalajską lub naszą polską kłodawską)
sos węgierski
Beef goulash, soup and a stew, made of beef chuck steak, potatoes and plenty of paprika. Hungarian traditional meal.

Sos po węgiersku – sposób przygotowania

Cebulę musimy obrać, opłukać, posiekać oraz lekko zarumienić na tłuszczu. Następnie dodajemy mąkę rozmąconą z rosołem oraz koncentrat pomidorowy. Całość musimy zagotować. Na koniec doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką i sokiem z cytryny. Przed podaniem polecam połączyć ze śmietaną.
Gotowe 😉 smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *