Sos węgierski czyli przepis na idealny dodatek do dań
Witajcie,
Dziś przygotowałam dla Was przepis na sos węgierski. Idealnie sprawdzi się on do zrazów wieprzowych, cielęcych, baraniny czy placków ziemniaczanych (by the way 🙂przepis na nie znajdziecie w linku poniżej:
Do przygotowania sosu węgierskiego będziecie potrzebować:
- 30 g tłuszczu (polecam smalec lub masło klarowane)
- 30 g mąki,
- 60 g koncentratu pomidorowego,
- 1/4 l rosołu,
- 50 g cebuli,
- 1/8 l śmietany,
- 2łyżeczki soku z cytryny,
- papryka,
- cukier,
- sól (standardowo polecam himalajską lub naszą polską kłodawską)
Sos po węgiersku – sposób przygotowania
Cebulę musimy obrać, opłukać, posiekać oraz lekko zarumienić na tłuszczu. Następnie dodajemy mąkę rozmąconą z rosołem oraz koncentrat pomidorowy. Całość musimy zagotować. Na koniec doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką i sokiem z cytryny. Przed podaniem polecam połączyć ze śmietaną.
Gotowe 😉 smacznego!!!