Ryba po grecku-przepis na pyszne danie wigilijne i nie tylko
Witam!
Kto z Was nie lubi ryb? no dalej przyznawać się!. Są przecież źródłem białka i wielu cennych składników. Ryba po grecku to potrawa, którą warto jeść nie tylko w okresie świątecznym, ale i zawsze wtedy, kiedy najdzie nas na nią ochota. W związku z tym przygotowałam dla Was przepis na tą zdrową potrawę.
Ryba po grecku – potrzebować będziecie:
- 1 kg filetów z mrożonej ryby lub 700 g świeżej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
przyprawy:
- 1 łyżeczka soli, pieprzu i oregano
- kilka łyżek oleju do smażenia
warzywa duszone – lista składników:
- 4 średnie marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 por,
- 2 średnie cebule,
- 0,5 szklanki wody,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- przyprawy: łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/5 szklanki oleju roślinnego,
Ryba po grecku – sposób przygotowania
Rybę obtaczamy w przyprawach i mące następnie układamy rybę na wcześniej przygotowanej blaszce przykrytej papierem, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i oregano. Możemy leciutko skropić ją sokiem z cytryny.
Rybę wkładamy na 12-15 minut do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na talerz
W międzyczasie drobno kroimy dużego pora. Przekładamy na rozgrzaną patelnię oraz dokładamy cebulkę. Po kilku minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę starte na grubych oczkach w tarce.
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad polecam zajrzeć do przepisu na polędwiczki wieprzowe. Link znajdziecie poniżej
Warzywa warto zetrzeć siebie wcześniej. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę i sól. Następnie wlewamy pół szklanki wody, całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Warzywa dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.
Kolejno dodajemy 4 łyżki przecieru z pomidorowego. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy. Gdy warzywa będą miękkie wykładamy do naczynia z rybą. Gotowe!!
Rybę po grecku możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
3 Comments