Przepis na śledzika czyli „rybka lubi pływać”
Witam!
dziś przychodzę do was z przepisem na „rybkę, która lubi pływać „przepis na śledzika to przepis na rybkę, którą z powodzeniem możemy wykorzystać jako przystawkę lub jedno z dań wigilijnych. Przepis jest banalnie prosty a wykonanie stosunkowo szybkie.
Przepis na śledzika – Będziecie potrzebować:
- 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy
- 3 czerwone cebule – 300 g
- garść suszonych śliwek – 50 g
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oleju roślinnego
- łyżka octu winnego czerwonego
Przepisy
- łyżeczka cukru,
- 2 liście laurowe,
- pół łyżeczki gorczycy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta pieprzu i majeranku
Sposób przygotowania
Polecam moczyć śledzie w mleku ok 3 godziny wtedy pozbędziemy się kwaśnej zalewy. A śledziki będą łagodniejsze w smaku. Następnie powinniśmy je wyjąć, osuszyć i pokroić w kawałki wielkości około 2-3 cm.
Warto zapoznać się z przepisem na rybę po grecku. Link znajdziecie poniżej.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni i dorzucamy cebulkę. Podsmażamy ją kilka minut aż się ładnie zarumieni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone śliwki, łyżeczkę cukru oraz ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy chwilkę.
Na koniec dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i łyżkę octu. Jeszcze ciepłą podsmażoną cebulkę oraz pozostałe dodatki przekładamy do słoika. I układamy warstwowo raz warzywa raz śledzik na przemian. Po ostygnięciu zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki
Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami można przełożyć do słoika. Warstwa warzyw, warstwa śledzi – na przemian. Po przestudzeniu zakręć słoik i odstaw do lodówki. Śledziki w takiej formie możemy trzymać ok 10 dni.