Przepis na botwinkę – wiosenne wariacje
Witajcie,
Dziś przygotowałam dla Was przepis na botwinkę, czyli wiosenną, lekką i smaczną zupkę.
Będziecie potrzebować:
- 1 szklanki wody,
- 30 g włoszczyzny,
- 50 g buraków,
- 100g ziemniaków,
- 80 g botwinki,
- 20 g cukru,
- 2/5 szklanki kwasu z buraków,
- 1/5 szklanki odtłuszczonego mleka,
- 50g mąki pszennej,
- Koperek,
- Sól (polecam himalajską lub kłodawską. Więcej o tym jak wybrać dobrą sól przeczytacie w linku poniżej.
Przepis na botwinkę – sposób przygotowania
Włoszczyznę i buraki dokładnie opłukujemy i przygotowujemy z nich wywar. W międzyczasie osobno gotujemy posiekaną botwinkę i osobno ziemniaki. Wywar musimy zagęścić zawiesiną z mleka i mąki i łączymy wszystkie składniki. Botwinkę możemy podawać z ugotowanym jajkiem:) smacznego!