przepis na botwinkę
Dania Obiadowe

Przepis na botwinkę – wiosenne wariacje

Przepis na botwinkę – wiosenne wariacje

Witajcie,
Dziś przygotowałam dla Was przepis na botwinkę, czyli wiosenną, lekką i smaczną zupkę. 

Będziecie potrzebować:

  • 1 szklanki wody,
  • 30 g włoszczyzny,
  • 50 g buraków,
  • 100g ziemniaków,
  • 80 g botwinki,
  • 20 g cukru, 
  • 2/5 szklanki kwasu z buraków,
  • 1/5 szklanki odtłuszczonego mleka,
  • 50g mąki pszennej, 
  • Koperek,
  • Sól (polecam himalajską lub kłodawską. Więcej o tym jak wybrać dobrą sól przeczytacie w linku poniżej.
przepis na botwinkę

Przepis na botwinkę – sposób przygotowania

Włoszczyznę i buraki dokładnie opłukujemy i przygotowujemy z nich wywar. W międzyczasie osobno gotujemy posiekaną botwinkę i osobno ziemniaki. Wywar musimy zagęścić zawiesiną z mleka i mąki i łączymy wszystkie składniki. Botwinkę możemy podawać z ugotowanym jajkiem:) smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *