plastik
Zdrowie

Plastik w diecie – globalny problem?

Plastik w diecie – globalny problem?

Plastik jest globalnym problemem, który nieustannie niszczy zdrowie każdego z nas. Wszechobecne tworzywo sztuczne, towarzyszy nam dosłownie wszędzie. Mimo, iż staramy się żyć świadomie, naszej uwadze wciąż umyka to, w co pakowane jest nasze jedzenie. Woreczki, reklamówki czy zafoliowane produkty są naszym codziennym wyborem. Może warto zwrócić uwagę na to, w co pakowane jest nasze jedzenie? być może niewielkie zmiany mogą odmienić całe Twoje życie. Czy wszechobecny plastik w żywności nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie? czy plastik w diecie nam szkodzi?

Plastik w diecie – dlaczego żywność pakowana jest w plastik ?

Wybieramy plastikowe opakowania ze względu na funkcjonalność. Żywność zawinięta w folię jest lekka oraz zajmuje mało miejsca. Przecież nie będziemy kupować produktów w szklanych opakowaniach… są one ciężkie, nieporęczne oraz niefunkcjonalne.

Dla wszystkich miłośników plastiku mam niestety smutną wiadomość, jest on po prostu toksyczny! Niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Na pewno nie jest on bezpieczny a tym bardziej ekologiczny!  Jest to przecież tworzywo sztuczne. Oczywiście można powiedzieć, że są różne rodzaje plastiku. Jednak jak wybrać dobrze?

Więcej o niewinnych kłamstewkach przemysłu spożywczego przeczytacie w linku poniżej 😉

Mikroplastik

Mikroplastik możemy znaleźć w : 

  • wodzie,
  • herbacie,
  • napojach gazowanych,
  • winie,
  • piwie,
  • mięsie,
  • rybach,
  • owocach morza,
  • nabiale,
  • miodzie,
  • soli,
  • cukrze,
  • owocach i warzywach. 

Zgodnie z najnowszymi statystykami co tydzień zjadamy go nieświadomie nawet 5 g. 

Co gorsze do tej pory nie ustalono jaka jest bezpieczna dawka dla organizmu. Nie dość, że nie poradziliśmy sobie dobrze z jednym problemem to na horyzoncie pojawia się jeszcze trudniejszy do rozwiązania tzw. nanoplastik.

Plastik w kontakcie z żywnością.

W kontakcie z żywnością plastik może być bardzo niebezpieczny. Wysokie temperatury i plastik to kiepskie połączenie! Związane jest to z tym, że do produkcji wielu pojemników z tworzyw sztucznych używa się Bisfenol-u A (BPA) – czyli  organicznego związku chemicznego z grupy fenoli. 

Myślę, że większości z Was zdarzyło się podgrzać dietę pudełkową albo inną żywność szczelnie opakowaną w plastikowy pojemnik. Niestety, ale taki zabieg jest toksyczny dla zdrowia. Większość tego typu pojemników jest wykonana z Bisfenolu. A ten przenika do naszego posiłku pod wpływem podwyższonej temperaturze lub przy kontakcie z substancją o podwyższonej kwasowości. 

Substancję tą, możemy znaleźć również w

  • plastikowych butelkach i opakowaniach na żywność (biaława powłoka wewnątrz puszek z warzywami, rybami itp.)
  • woreczki z ryżem i kaszą,
  • twarde plastikowe pudełka na żywność,
  • a także na sklepowych paragonach.

W wyniku wielu badań stwierdzono, że bisfenol A działa tak jak kobiece estrogeny, a więc silne hormony płciowe (co ciekawe miał niegdyś służyć do terapii hormonalnych).

Ponadto może znacząco obniżyć męską płodność, libido oraz przyczynić się do przedwczesnego dojrzewania. Najprawdopodobniej odpowiedzialny jest również za cukrzycę, ADHD, otyłość (stymuluje rozwój komórek tłuszczowych, i to już na poziomie życia płodowego), obniżoną odporność, poronienia, uszkodzenia płodu, zaburzenia pracy tarczycy oraz nowotwory. 

plastik w diecie
plastik
plastik w diecie
plastik

Plastik w diecie – czyli zakaz używania BPA w produktach dla niemowląt

W 2011 r Unia Europejska wprowadziła zakaz używania BPA w produktach przeznaczonych dla małych dzieci. Niestety, ale to nie rozwiązuje problemu zwarzywszy na fakt, że substancja ta jest wszechobecna. W związku z tym jesteśmy nieustannie narażeni na kontakt z nią. 

Oczywiście na polskim rynku istnieją opakowania bez BPA. Ale jak ich szukać? Wystarczy spojrzeć czy na danym produkcie, widnieje oznaczenie „BPA FREE”. Możecie dostrzec tą informację na ulotce, dnie butelki czy opakowaniu. 

Więcej o kłamstewkach przemysłu spożywczego przeczytacie w moim e-booku „Globalni mordercy. Jak koncerny spożywcze rujnują Ci zdrowie! ” Dostępny jest już na platformie empik.com i empik.go. Link znajdziecie poniżej.

Plastik w diecie – Inne substancje syntetyczne, w które pakowane są artykuły spożywcze

1. Plastik w diecie – PET/PETE – Politereftalan etylenu.

Możemy go spotkać min. w butelkach na napoje, wodach, sokach, słoikach do masła orzechowego, butelkach na olej spożywczy, tackach do piekarnika i kuchenki mikrofalowej, tackach na jedzenie, opakowaniach na detergentach i kosmetykach. Znalazł również zastosowanie  w tkaninach, dywanach, listwach podłogowych i sufitowych.

Wprawdzie nie zawiera BPA ale niestety posiada  toksyczny antymon, który zaliczany jest do związków kancerogennych.

2. PE-HD – Polietylen wysokiej gęstości.

Występuje w : sokach i wodzie, butelkach na detergenty i kosmetyki, plastikowych torbach, kubeczkach na jogurty, foliowych torebkach w pudełkach z płatkami śniadaniowymi. Można go spotkać również w rurach, wytryskach, izolacji przewodów elektrycznych. Substancja ta nie była jeszcze dokładnie przebadana.

3. PVC – Polichlorek winylu.

Występuje min. w : Butelkach na wodę i olejach, butelkach na detergenty, kosmetykach oraz płynach do płukania ust, opakowaniach na wynos, foliach plastikowych, w wykładzinach i panelach podłogowych, rurach, strzykawkach, zabawkach.

Uwaga jest on najbardziej toksyczny.!!! Może zarówno zawierać jak i wydzielać ogromne ilości  związków chemicznych, w tym BPA, ftalany, ołów, dioksyny, rtęć i kadm. Jest ściśle powiązany z czynnikami rakotwórczymi.

Plastik w diecie – LDPE – Polietylen niskiej gęstości.

Możemy go znaleść w :  torbach na zakupy, pokrywkach na pojemniki, foliach plastikowych, workach na śmieci, pojemnikach do przechowywania jedzenia, wewnętrznej powłoki w kartonach na mleko, plastikowych kubkach do napojów, opakowaniach mrożonek, plastikowych butelkach,  wtryskarkach oraz izolacjach przewodów elektrycznych.
Stosunkowo bezpieczna odmiana plastiku. Jednak bardzo długo się rozkłada.

PP – Polipropylen.

Występuje min. w: Pojemnikach na margarynę, jogurtach, syropach,  nakrętkach na butelki, buteleczkach na lekarstwa, we włóknach syntetycznych, urządzeniach mechanicznych, częściach samochodowych i wykładzinach podłogowych. Substancja jeszcze dokładnie nie przebadana.

PS – Polistyren.

Możemy go znaleść w: jednorazowych kubkach, talerzach, miskach i sztućcach oraz  pojemnikach do jedzenia.

Plastik w diecie- Podsumowanie

Starajmy się wybierać produkty w ekologicznych opakowaniach. Pamiętaj, że nawet najzdrowszy produkt może stać się toksyczny, za sprawą różnych substancji migrujących z plastiku. 

Podobnie np. nabiał, który jest niezwykle podatny na przemiany chemiczne. Dobrym pomysłem jest kupowanie wędlin np. w sklepikach mięsnych na wagę.

Dobrą wiadomością jest pojawienie się opakowań typu SCOBY. Jest to zdrowa alternatywa dla tworzyw sztucznych. Pojemniki te, gdy przestaną już być nam potrzebne możemy wyrzucić na kompost albo zjeść wraz z zawartością.

Wiadomo, nie zawsze rezygnacja z plastiku jest możliwa. Ale wszędzie gdzie możemy – starajmy się go minimalizować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *