Łosoś ze szparagami – czyli prosty przepis na pyszny obiad.
Witam!
Mam coś szczególnego dla wszystkich wielbicieli ryb. Łosoś ze szparagami to moja propozycja na dziś. Jest to łatwe i stosunkowo szybkie danie.
łosoś ze szparagami
lista składników
(porcia dla 2 osób)
- 500g -filetu z Łososia
- 1 średnia cytrynka
- 300 g szparagów
- 2 łyżeczki masła
- 3 ząbki czosnku
- Koperek 1 pęczek
Sposób przygotowania :
- Filet dokładnie oczyszczamy z pozostałości skóry. Następnie dzielimy łososia na 2 części
- Filet z łososia myjemy i osuszamy. Następnie doprawiamy: solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem niedźwiedzim oraz skraplamy sokiem z połówki cytryny.
- Drugą połowę kroimy w plasterki.
- Szparagi dokładnie myjemy i usuwamy z nich twarde końce.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dnie układamy szparagi, a na górze porcje łososia.
- Do tak przygotowanego łososia dorzucamy 2 łyżeczki masła, przeciśnięty czosnek oraz posiekany koper. Nacieramy tą mieszanką łososia i układamy na nim plasterki cytryny.
- Łososia pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230°C
- Upieczonego łososia wykładamy na talerzyki i dekorujemy szparagami.
łosoś ze szparagami -samo zdrowie
Łosoś zyskuje coraz większą popularnością na polskich stołach. Nic dziwnego, nie dość, że jest smaczny to do tego obfituje w białko, kwasy omega-3 oraz witaminy. Przepis na pysznego łososia z pewnością poprawi wasze samopoczucie oraz zadowoli wasze kubki smakowe:)
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na „Soczyste polędwiczki wieprzowe z warzywami”. Link znajdziecie poniżej.