Kompot z suszu – idealny pomysł na smaczny i zdrowy napój
Witajcie!
zbliżają się święta więc może warto pomyśleć o czymś do picia podczas wigilijnej wieczerzy🙂 Nie nie!!! to nie będą żadne procenty do śledzika 🙈 proponuję wam zdrowy kompot z suszu.
Kompot z suszu – będziecie potrzebować
- Dwie garści suszonych śliwek,
- Garść suszonej żurawiny, moreli oraz jabłek, jeżeli macie świeże super😊 jeżeli nie wystarczy dodać garść suszonych,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 10 goździków,
- 1 Cała cytryna i pomarańcza,
- 3 litry wody
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suszone owoce zalewamy gorącą przegotowaną wodą i odstawiamy na całą noc w celu pozbycia się kwasu fitynowego
Więcej o tym przeczytacie „Czy wegetarianizm może nam zaszkodzić ?” link znajdziecie poniżej
2. Następnego dnia wylewamy wodę z suszonych owoców przepłukujemy je jeszcze gorącą wodą i odcedzamy.
3. W między czasie kroimy całą cytrynę i pomarańcza w plasterki. Jeżeli macie 2 duże świeże jabłka warto pokroić je w plasterki.
4. Następnie zagotowujemy 3 l wody w garnku po czym wrzucamy susz goździki i 4 gwiazdki anyżu. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
5. Następnie odstawiamy garnek i po ok 15 minutach dorzucamy świeże plasterki jabłek, cytryny i pomarańczy. Przelewamy napar do szklanego dzbanka. Gotowe!
Kompot jest słodki, ale jeżeli lubicie więcej słodyczy warto dodać dobrej jakości miodu. Wymieszać całość i pić. Oczywiście przypominam, że nie popijamy do posiłków tylko godzinę przed albo godzinę po.
Smacznego i wesołych świąt!