Kluski śląskie, sprawdzony przepis mojej babci
Witajcie,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na kluski śląskie. Wbrew powszechnej opinii przepis jest naprawdę bardzo prosty, a danie smakowite.
Jeżeli szukacie ciekawych pomysłów na obiad, polecam Wam również zajrzeć do przepisu na soczyste polędwiczki wieprzowe z warzywami, które również możecie podawać z kluskami śląskimi 😉 link znajdziecie poniżej
Kluski śląskie – będziecie potrzebować:
- 1 kg ziemniaków,
- 1-2 jaja,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 40 g mąki pszennej,
- sól (polecam himalajską lub naszą polską kłodawską;)
- 40 g słoniny do polania lub masła w zależności od preferencji
Sposób przygotowania :
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy. Następnie, gdy ostygną to je mielimy. Do chłodnych, zmielonych kartofli dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i ucieramy na gładką masę. Formujemy w mące pszennej kulki wielkości małego jabłka i leciutko je spłaszczamy. Ciasto wrzucamy do wrzącej osolonej wody, mieszamy i nakrywamy. Gdy zaczną wypływać w górę, znowu mieszamy i gotujemy jeszcze ok 2 minuty.
Wybieramy dużą łyżką na salaterkę oraz polewamy z wierzchu stopioną słoniną ze skwarkami lub masełkiem ze zrumienioną bułką tartą.
Kluski śląskie możemy podawać do zasmażanej kapusty, surówki z warzyw lub z sosem grzybowym. Oczywiście stanowią również idealny dodatek do mięs zwłaszcza dziczyzny