Karp, smażony lub pieczony – prosty przepis na rybę
Witajcie,
Dziś podpowiem Wam jak przygotować pewną rybę, którą każdy z was umieszcza na wigilijnym stole. Karp, bo o nim mowa jest wymagającą rybą, dlatego też przygotowałam dla Was prosty przepis.
KARP – POTRZEBOWAĆ BĘDZIECIE:
- 1 kg karpia pokrojonego w dzwonka,
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, soli, ziół prowansalskich, czosnku niedźwiedziego
- sok z 2 cytryn
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj marynatę z łyżeczki soli, pieprzu cytrynowego, ziół prowansalskich, czosnku niedźwiedziego oraz z soku z jednej całej cytryny. Dokładnie obtocz w tak przygotowanej marynacie rybę i pozostaw na całą noc.
Warto również zapoznać się z przepisem na rybę po grecku. Link znajdziecie poniżej.
Następnego dnia wystarczy obtoczyć zmarnowaną rybę w rozmąconym jajku i mące wymieszanej z bułką tartą i usmażyć lub upiec. Możesz smażyć na oleju lub maśle klarowanym. Natomiast do pieczenia warto dodać 2 łyżeczki masła.
Pieczenie
Nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz ok 20-30 minut.
Smacznego!
Karp serwowany jest zwykle tylko raz w roku. Tą okazją jest oczywiście Wigilia. Jednak to stanowczo za rzadko, bo karp ma wiele składników odżywczych i witamin w tym : nienasycone kawsy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Karp jest również cennym źródłemwitamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP). Ludzie często omijają tą rybę ze względu na liczne ości i charakterystyczny mulisty posmak. Jednak wystarczy odpowiednia marynata aby się go pozbyć. Także zapraszam do przepisu i smacznego.