Jaką sól wybrać? Dlaczego warto omijać sól kuchenną?
Już od paru dobrych lat trwa medialne zamieszanie wokół soli. Panuje powszechna opinia, że powinniśmy ją znacząco ograniczyć. Natomiast my używamy soli do każdego posiłku i trudno nam sobie wyobrazić życie bez niej. Tak jak w przypadku niemal każdego artykułu spożywczego zdania o soleniu są podzielone.
Niektórzy specjaliści uważają, że solimy zbyt dużo. Inni twierdzą, że sól może mieć nawet właściwości prozdrowotne. Ale jaka jest prawda? Czy każda sól jest szkodliwa? jaką sól wybrać? czy istnieje lepszy wybór od tradycyjnej soli kuchennej. W dzisiejszym artykule dowiesz się na co patrzeć przy wyborze soli.
Sól kuchenna
Jest najbardziej rozpowszechnioną solą na świecie. To na niej przyrządzamy przeróżne potrawy. Jednak nie liczni zdają sobie sprawę, że jest to inaczej chlorek sodu (NaCl) pozyskiwany metodami mechanicznymi, a nawet chemicznymi z soli kamiennej.
Faktem jest to, że jest to najbardziej oczyszczona sól na rynku. Oprócz sodu i jodu nie dostarcza nam innych pierwiastków. Co najwyżej może nam dostarczyć jednego z najczęściej dodawanego do niej zbrylacza jakim jest E536. Pod tym symbolem kryje się żelazocyjanek potasu. Jest to składnik, zakazany w Stanach Zjednoczonych. Żelazocyjanek potasu jest stosowany do produkcji niebieskich pigmentów, a w przemyśle spożywczym funkcjonuje jako antyzbrylacz.
Posiada mocne wiązania chemiczne, co mogłoby sugerować, że jest bezpieczny dla ludzkiego organizmu. Nic bardziej mylnego! Pod wpływem kwasu żołądkowego rozpada się i wydziela cyjanowodór. Substancja ta jest bardzo toksyczna wręcz trująca dla ludzkiego organizmu. Stosowana w dużych ilościach może powodować
- problemy z oddychaniem,
- bóle głowy i wpływać toksycznie na nerki.
Jak zatem wybrać odpowiednią sól? Przede wszystkim czytaj etykiety w dobrej jakościowo soli nie znajdziesz zbrylacza. Prawdziwa sól powinna zawierać 100%soli.
Zapraszam Was do zapoznania się z artykułem o szkodliwości cukru. Zarówno sól jak i cukier wzbudza wiele kontrowersji. Link znajdziecie poniżej
Po co producenci dodają do soli E536?
Odpowiedź jest banalnie prosta. Sól w czystej postaci jest zbita i wilgotna. Antyzbrylacz ma za zadanie sprawić, że sól, którą stosujemy na co dzień będzie szybka i nie będzie formować się w żadne bryłki. Żelazocyjanek potasu, pełni funkcję antyzbrylacza i utrzymuje sól w postaci sypkiej.
Warto zauważyć, że długotrwały kontakt organizmu z tą substancją może wpłynąć destrukcyjnie na nasze zdrowie. W takim razie jak sobie poradzić naturalnymi sposobami z bryłami soli? Można rozbić je tłuczkiem albo po prostu dorzucić kilka ziaren ryżu do solniczki.
Jaką sól wybrać? podsumowanie
Większość z nas nie zwraca szczególnej uwagi, na sól którą kupuje. Przecież sól to sól jedna z wielu przypraw. Jednak i tu warto czytać etykiety. Staraj się wybierać skład, w którym 100%stanowi sama sól.
Produkty z dodatkami, takimi jak E536, lepiej omijać „szerokim łukiem”. Podpowiem Ci, że Żelazocyjanku potasu nie znajdziesz w soli himalajskiej czy kamiennej (np. sól kłodawska) jednak i tu bywają wyjątki. Dlatego tak ważne jest czytanie składów!
4 Comments