Słodycze – jak je ograniczyć?
Cukier uzależnia to już nie puste frazy, ale czysta prawda. Występuje praktycznie we wszystkich produktach żywieniowych zwłaszcza tych przetworzonych. Czy jesteśmy w stanie wyeliminować cukier z diety? Nie !!! czy można go znacząco ograniczyć? Zdecydowanie tak. W dzisiejszym artykule dowiesz się jak ograniczyć słodycze i czym można je zastąpić.
Więcej o tym jak ograniczyć cukier w naszej diecie przeczytacie w artykule poniżej 🙂
Jak ograniczyć słodycze?
Organizm potrzebuje energii do prawidłowego funkcjonowania, taką porcje energetyczną znajdziemy w białkach, tłuszczach i węglowodanach. Gdy spożywamy zbyt mało tłuszczy i białka organizm będzie pozyskiwał go z cukrów, czyli węglowodanów. Węglowodany są potrzebne nikogo nie namawiam, żeby całkowicie zrezygnował z tego składnika.
Podział węglowodanów
węglowodany dzielą się na złożone, czyli różnego rodzaju kaszę, ryże chleby, makarony itp. oraz proste, czyli produkty przetworzone tj. cola, cukierki ciastka i inne. Węglowodany złożone są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Człowiek po zjedzeniu posiłku pełnego węglowodanów złożonych, jest przez długi okres najedzony. Natomiast cukry proste dają szybkiego „kopa” energetycznego, ale też i bardzo szybki spadek, dlatego też mamy ochotę sięgać po więcej – takie błędne koło.
Więcej o kłamstewkach przemysłu spożywczego przeczytacie w moim e-booku “Globalni mordercy. Jak koncerny spożywcze rujnują Ci zdrowie! ” Dostępny jest już na platformie empik.com i empik.go – Link znajdziecie poniżej.
Jak ograniczyć słodycze? – Podsumowanie
Aby zmniejszyć ochotę na słodkie musimy zwiększyć spożycie tłuszczy lub białek organizm musi mieć odpowiedni poziom energii! Gdy organizm pozyskuje więcej energii z tych składników nie ciągnie go od węglowodanów. Oczywiście mowa tu o zdrowych tłuszczach i białkach. Wybierajmy produkty nie przetworzone, unikajmy fast foodów, gdy mamy ochotę na słodkie sięgajmy po owoce świeże bądź suszone.
One Comment