gulasz po węgiersku
Dania ObiadowePrzepisy

Gulasz po węgiersku – domowy przepis na smaczne danie

Gulasz po węgiersku – domowy przepis na smaczne danie

Witajcie😉,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na gulasz po węgiersku. Jest to naprawdę smakowity sos, który idealnie sprawdzi się np. do placków ziemniaczanych. Przepis na nie znajdziecie w linku poniżej.

Gulasz po węgiersku – będziecie potrzebować:

  • 800 g mięsa z kością,
  • 50- 60 g tłuszczu (smalec lub masło klarowane),
  • 30 g mąki,
  • 100 g cebuli,
  • 0,5 łyżeczki papryki,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • sól (najlepiej kłodawska lub himalajska).
gulasz po węgiersku
Goulash in ceramic plate. Traditional hungarian meal.

Sposób przygotowania :

  • Mięso dokładnie opłukujemy, oddzielamy od kości i kroimy w kawałeczki. Następnie solimy i oprószamy dokładnie mąką.
  • Rozgrzewamy smalec na patelni i delikatnie układamy kawałeczki mięsa (smażymy do momentu zarumienienia mięsa z każdej strony).
  •  Następnie przekładamy do rondelka, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy ją do mięsa wraz z tłuszczem i podlewamy wodą.
  • Dusimy pod przykryciem do momentu odpowiedniego zmiękczenia.
  • W międzyczasie koncentrat pomidorowy zasmażamy z papryką na 20 g tłuszczu. Rozrzedzamy wodą, wlewamy do mięsa i dusimy razem kilka minut. Gotowe! Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *