dorsz w sosie chrzanowym
Dania Obiadowe

Dorsz w sosie chrzanowym

Dorsz w sosie chrzanowym

Witajcie 
 
Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznym przepisem na rybkę. Dorsz w sosie chrzanowym, bo o nim mowa 😁 to nie tylko smaczna potrawa, ale i bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Przepis jest naprawdę prosty a efekt może Was zaskoczyć😉

Jeżeli jesteście miłośnikami ryb odsyłam was do przepisu na rybę po grecku. Link znajdziecie poniżej.

Dorsz w sosie chrzanowym – będziecie potrzebować

  • 500g dorsza
dorsz w sosie chrzanowym

Wywar

  • 1,5 l wody,
  • 100g włoszczyzny,
  • 1 liść laurowy,
  • 3-4 ziaren pieprzu,
  • sól

Sos chrzanowy

  • 80g chrzanu,
  • 30g masła,
  • 30g mąki,
  • 1/8l śmietany,
  • 1/8l wywaru,
  • 2 jaja (ugotowane na twardo),
  • sól,
  • cukier,
  • ocet (3%) lub kwasek cytrynowy,
dorsz w sosie chrzanowym

Dekoracje

  • zielona pietruszka,
  • sałata.

Dorsz w sosie chrzanowym – sposób przygotowania:

Jajka obieramy. Do oczyszczonych i opłukanych warzyw dodajemy przyprawy. Następnie zalewamy je wodą, solimy i gotujemy wywar. Rybę dokładnie oczyszczamy, opłukujemy i całą wkładamy na wstawkę do wanienki z gorącym przecedzonym wywarem. Gotujemy powoli około 30 minut. W międzyczasie chrzan oczyszczamy, opłukujemy i trzemy na drobnej tarce, kropimy octem lub sokiem z cytryny, aby nie sczerniał. Z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym wywarem, dodajemy do smaku chrzan, sól, cukier i ocet.

Zagotowujemy, mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanymi jajami. Ugotowaną rybę pozostawiamy w wywarze do ostygnięcia, po czym wyjmujemy, dokładnie odsączamy z wywaru, układamy na długim półmisku. Na koniec rybę obkładamy gęstym, zimnym sosem chrzanowym. Możemy ozdobić danie gałązkami zielonej pietruszki lub sałatą.

Gotowe!
 
Uwaga – sos chrzanowy można przyrządzić bez jaj. Ponadto do rozprowadzenia zasmażki zamiast wywaru można użyć śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *