Dorsz w sosie chrzanowym
Witajcie
Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznym przepisem na rybkę. Dorsz w sosie chrzanowym, bo o nim mowa 😁 to nie tylko smaczna potrawa, ale i bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Przepis jest naprawdę prosty a efekt może Was zaskoczyć😉
Jeżeli jesteście miłośnikami ryb odsyłam was do przepisu na rybę po grecku. Link znajdziecie poniżej.
Dorsz w sosie chrzanowym – będziecie potrzebować
- 500g dorsza
Wywar
- 1,5 l wody,
- 100g włoszczyzny,
- 1 liść laurowy,
- 3-4 ziaren pieprzu,
- sól
Sos chrzanowy
- 80g chrzanu,
- 30g masła,
- 30g mąki,
- 1/8l śmietany,
- 1/8l wywaru,
- 2 jaja (ugotowane na twardo),
- sól,
- cukier,
- ocet (3%) lub kwasek cytrynowy,
Dekoracje
- zielona pietruszka,
- sałata.
Dorsz w sosie chrzanowym – sposób przygotowania:
Jajka obieramy. Do oczyszczonych i opłukanych warzyw dodajemy przyprawy. Następnie zalewamy je wodą, solimy i gotujemy wywar. Rybę dokładnie oczyszczamy, opłukujemy i całą wkładamy na wstawkę do wanienki z gorącym przecedzonym wywarem. Gotujemy powoli około 30 minut. W międzyczasie chrzan oczyszczamy, opłukujemy i trzemy na drobnej tarce, kropimy octem lub sokiem z cytryny, aby nie sczerniał. Z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym wywarem, dodajemy do smaku chrzan, sól, cukier i ocet.
Zagotowujemy, mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanymi jajami. Ugotowaną rybę pozostawiamy w wywarze do ostygnięcia, po czym wyjmujemy, dokładnie odsączamy z wywaru, układamy na długim półmisku. Na koniec rybę obkładamy gęstym, zimnym sosem chrzanowym. Możemy ozdobić danie gałązkami zielonej pietruszki lub sałatą.
Gotowe!
Uwaga – sos chrzanowy można przyrządzić bez jaj. Ponadto do rozprowadzenia zasmażki zamiast wywaru można użyć śmietany.