zakwas z buraków
Dania Obiadowe

Domowy zakwas z buraków – przepis na młodość i zdrowie

Domowy zakwas z buraków – przepis na młodość i zdrowie

Witam!
Zgodnie z obietnicą przychodzę do Was z przepisem na domowy zakwas z buraków. Przepis jest bardzo prosty a zakwas można pić w formie czystej czy rozcieńczonej lub po prostu dodać go do np. barszczu czerwonego.

Zakwas z buraków – będziecie potrzebować:

  • 3 małe buraki ćwikłowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 350 ml letniej wody
domowy zakwas z buraków

Przyprawy

  • duży liść laurowy;
  • 6 ziaren pieprz;
  • 4 ziarna ziela angielskie,
  • płaska łyżeczka soli kamiennej niejodowanej
  • plaster korzenia chrzanu
  • pół łyżeczki nasion kopru

Domowy zakwas z buraków – sposób przygotowania

Przygotowujemy sobie dość duży słoik najlepiej o pojemności minimum 700 ml. Słoik dobrze wyparzcie wrzątkiem.  Buraki myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Tak pokrojone buraki dzielimy na części pierwszą z nich wkładamy do słoika.

Dodajemy trochę ziela angielskiego i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Kolejno znowu dokładamy warstwę buraków i przyprawy. Wkładamy również liść laurowy oraz plaster chrzanu i pół łyżeczki nasion kopru. Na koniec mocno dociskamy buraki i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z płaską łyżeczką soli.

Łyżeczką usuwamy nagromadzone bąbelki powietrza w słoiku. Słoik zamykamy i odkładamy do ciemnego, suchego i chłodnego miejsca na ok 8-11 dni.

Tak przygotowany zakwas możemy dodawać do barszczu czerwonego. Przepis na barszcz czerwony znajdziecie w linku poniżej.

Możecie również pić barszczyk czysty albo rozcieńczony. Idealnie nada się na wzmocnienie odporności. Jest również dobrym pomysłem dla osób zmagających się z np. anemią.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *