Domowy krem czekoladowy czyli przepis na zdrowy deserek
Witam!
Myślę, że nie jestem jedyną osobą, która uwielbia czekoladę w każdej postaci. Na pewno wielu z Was uwielbia czekoladę i wszystko co jest na bazie tej słodkości m.in kremy czekoladowe. Jednak te sklepowe nie zawsze są godne polecenia. Dlatego dziś przychodzę do Was z pysznym przepisem na domowy krem czekoladowy.
Jest to na pewno zdrowsza alternatywa tradycyjnych kremów sklepowych, a wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Także koniec gadania czas do pracy!
Domowy krem czekoladowy będziecie potrzebować:
- 150 g orzechów laskowych
- 80 g daktyli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 150 ml mleka kokosowego / można je zastąpić innym mlekiem może być krowie, bez laktozy, ryżowe czy migdałowe
- szczypta soli
Zapraszam was do zapoznania się z pysznym deserem na”Jaglane kulki Rafaello – czyli przepis na smaczny deserek.”Link znajdziecie poniżej.
Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie, daktyle zalewamy gorącą wodą i odstaw na około pół godziny.
Orzechy, po ostygnięciu, obieramy z łupin, aby pozbyć się goryczki, a następnie wrzucamy je do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na chwilkę.
W międzyczasie do garnuszka wrzucamy posiekaną czekoladę, dodajemy mleko kokosowe i podgrzewamy aż do momentu roztopienia się składników, odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie daktyle odsączamy z wody.
Do zmiksowanego wcześniej masła orzechowego dodajemy roztopioną czekoladę, odsączone daktyle i odrobinkę soli. Ponownie miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, oraz przekładamy do szklanego pojemniczka.
Krem można przechowywać przez ok 2 tygodni w szklanym pojemniczku z zamknięciem, może być zwykły słoik lub specjalny szklany pojemniczek z zamknięciem. Smacznego!
3 Comments