domowa zupa pomidorowa
KolacjeŚniadania

Domowa zupa pomidorowa – przepis mojej Babci!

Domowa zupa pomidorowa – przepis mojej Babci!

Witajcie!
Witajcie dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszną i zdrową zupę. Domowa zupa pomidorowa jest skarbnicą zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że długo gotowana na mięsie z kością każdego postawi na nogi. Dodatkowo zapewni Wam dawkę kolagenu, który ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia i urody!

Zupa pomidorowa najlepiej smakuje ze świeżym chlebkiem dlatego odsyłam Was do przepisu. Link znajdziecie poniżej.

Domowa zupa pomidorowa – będziecie potrzebować:

  • 300g mięsa z kością,
  • 200g kości,
  • 250g włoszczyzny,
  • 500g pomidorów lub 100g koncentratu pomidorowego,
  • 20g tłuszczu,
  • 1,5 l wody,
  • 50g cebuli,
  • 20g masła,
  • sól,
  • cukier,
  • 1 łyżka siekanego koperku
domowa zupa pomidorowa
domowa zupa pomidorowa

Sposób przygotowania:

Kości musimy dokładnie opłukać, porąbać i zalać zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz 5 ziaren pieprzu. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy włoszczyznę i zmniejszamy ogień. W międzyczasie przekrajamy cebulę na pół i podsmażamy przez ok 2 minuty na palniku. Aż się mocno przypali. Następnie dorzucamy do zupy w celu zbogacenia aromatu.

Domowa zupa pomidorowa

Pomidory opłukujemy, kroimy i gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody z tłuszczem. Następnie przecieramy i łączymy z przecedzonym wywarem. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, cukrem oraz dodajemy siekany koperek i masło.
 
Gotowe! Zupę można podać z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym lub pasztecikami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *