Cukrzyca a dieta nisko węglowodanowa
Cukrzyca typu I na czym polega?
Z roku na rok wzrasta ilość osób zmagających się z cukrzycą. Jest to poważna choroba cywilizacyjna. Rozwija się, gdy komórki beta trzustki produkują zbyt mało insuliny lub kiedy tkanki tracą wrażliwość na działanie tego hormonu. Jest chorobą o różnych podłożach i dotyczy zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Istnieje kilka rodzajów cukrzycy, w związku z tym leczenie zależy od jej charakteru. Cukrzyca typu I charakteryzuje się bezwzględnym niedoborem insuliny. Osoby zmagające się z tą chorobą, wymagają leczenia tym hormonem. Najczęściej dotyka ona dzieci. Natomiast u pacjentów z cukrzycą typu II, trzustka jest zdolna do wytwarzania insuliny, jednak tkanki docelowe są na nią oporne. Występuje ona głównie u osób starszych z już współistniejącymi chorobami układu krążenia, zaburzeniami gospodarki lipidowej oraz nadwagą bądź otyłością. Warto wspomnieć również o cukrzycy ciążowej, więcej o niej przeczytacie w linku poniżej 🙂
Cukrzyca – wpływ diety niskowęglowodanowej.
Dieta niskowęglowodanowa staje się coraz bardziej popularna. Większość osób uważa, że to właśnie węglowodany odpowiadają za większość chorób, w tym otyłość czy cukrzyce. Dieta ta, daje szybkie efekty w redukcji masy ciała oraz wiąże się z ograniczeniem węglowodanów.
Niektóre dane wskazują, że model diety niskowęglowodanowej może być przydatny szczególnie dla osób zmagających się z cukrzycą. Zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie wpływa na poprawę glikemii i może skutkować zmniejszeniem dawki leków.
Dieta niskowęglowadanowa – ratunek dla cukrzyka?
Prawidłowa, zbilansowana dieta cukrzycowa musi zawierać odpowiednią ilość węglowodanów – są one głównym źródłem energii potrzebnej do normalnego funkcjonowania, a także podstawowym paliwem dla naszego mózgu. Dieta niskowęglowodanowa nie oznacza więc, że z codziennego jadłospisu trzeba zupełnie wykluczyć produkty zawierające węglowodany.
Chodzi tu o ograniczenie spożywania węglowodanów prostych, czyli takich, które są bardzo szybko trawione przez układ pokarmowy i powodują nagły skok poziomu cukru we krwi. Znajdują się one m.in.
- w jasnym pieczywie,
- słodyczach,
- napojach gazowanych,
- ciastach i ciasteczkach,
- miodzie oraz białym cukrze.
Wybierać trzeba produkty zawierające węglowodany złożone, czyli takie, które wchłaniają się wolno, zapewniając organizmowi stały, równomierny dopływ energii.
W jakich produktach znajdziemy węglowodany złożone :
- ciemnym pieczywie,
- pełnoziarnistych kaszach i makaronie,
- warzywach,
- roślinach strączkowych,
- płatkach owsianych,
- ziemniakach.
Cukrzyca – Dieta cukrzycowa jak ją dopasować?
Oczywiście dieta cukrzycowa powinna być możliwie najbardziej dopasowana do ogólnego stanu zdrowia pacjenta. Jeśli cierpi on na nietolerancję laktozy, ograniczyć należy spożywanie mleka i jego przetworów. Przy nietolerancji glutenu konieczna może być dieta bezglutenowa.
Jakie korzyści niesie zastosowanie diety nisko węglowodanowej ? – cukrzyca
- zwiększenie energii i jaśniejszy umysł,
- lepsze przyswajanie informacji
- Zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycowych.
Rodzaje diet nisko węglowodanowych.
Dieta niskowęglowodanowa to bardzo szerokie pojące, w ramach, którego istnieje wiele różnych szczegółowych diet i zaleceń żywieniowych. Mogą to być diety bardzo ubogie w węglowodany, ale na przykład bogate w tłuszcze. Można tu wymienić dietę Atkinsa, czy dietę Kwaśniewskiego. Innym, popularnym rodzajem diety niskowęglowodanowej jest też dieta bogata w białka. Tu przykładem może być popularna dieta Ducana. W celu uzupełnienia wiedzy odnośnie racjonalnego odżywiania się, zapraszam Was do kliknięcia w poniższy artykuł.
Jakie produkty powinniśmy wybierać na diecie nisko węglowodanowej?.
Będąc na diecie niskowęglowodanowej powinniśmy wybierać te produkty, które zawierają stosunkowo niewiele węglowodanów np.
- kwaśne, niedojżałe owoce (np. grejfrut, zielony banan, borówki, jeżyny itp.)
- tłusty nabiał,
- mięso,
- ryby,
- orzechy czy nasiona.
Jakie efekty może nam przynieść dieta nisko węglowodaniowa?.
Stosowanie diety o obniżonej zawartości węglowodanów może przynieść nam szereg korzyści zwłaszcza w:
- zakresie kontroli apetytu,
- zmniejszenia uczucia zmęczenia i senności,
- oraz ułatwienia rozpoczęcie redukcji.
Jednak istotnym czynnikiem jest : czas w jakim się tą dietę stosuje, wartość kaloryczna jadłospisu, proporcja węglowodanów, białek i tłuszczy oraz wybór konkretnych produktów.
Czy całkowita rezygnacja z węglowodanów jest dobra?
Dieta nisko węglowodanowa daje szybkie efekty szczególnie widoczne przy redukcji masy ciała. Długofalowe stosowanie diety nisko węglowodanowej może spowodować więcej szkody niż pożytku!!! Węglowodany są uważane za zło a tymczasem są podstawowym materiałem energetycznym dla naszego mózgu.
Podział węglowodanów
Węglowodany dzielą się na proste i złożone to co je przede wszystkim różni to, to jak długo są trawione i jak długo zapewniają nam poziom energii. Węglowodany złożone możemy znaleźć w ciemnym pieczywie, razowym makaronie, płatkach owsianych, kaszy z ciecierzycy czy warzywach. To ile powinniśmy jeść węglowodanów zależy od naszego wieku, płci, aktywności fizycznej ale również od tego czy jesteśmy w ciąży czy np. karmimy piersią.
Podsumowanie
Drastyczne ograniczenie węglowodanów mimo początkowych korzyści w samopoczuciu czy utracie masy ciała, może doprowadzić do tzw. wilczego głodu.
Wszystko jest dla ludzi, ale w ograniczonych ilościach. Węglowodany stanowią cenną wartość energetyczną dla organizmu. W związku z tym, starajmy się wybierać węglowodany złożone tj. ciemne pieczywo, wszelkiego rodzaju kasze, makarony pełnoziarniste. Pamiętajcie! stosując zrównoważoną, urozmaiconą dietę zapewnimy sobie zdrowe i komfortowe życie.
3 Comments