Cynamon – niezwykła przyprawa na zwykłe dolegliwości?
Któż z nas nie słyszał o cudownych właściwościach cynamonu. Jest on nie tylko najpopularniejszą przyprawą korzenną wykorzystywaną w kuchni, ale jest także znakomitym środkiem na wiele dolegliwości zdrowotnych. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom leczniczym tej przyprawy.
Cynamon występowanie
Cynamon pozyskiwany jest z kory cynamonowca. Istnieje wiele gatunków tej rośliny najczęściej stosujemy cynamon chiński (kasję) jednak najbardziej wartościowy dla naszego zdrowia jest cynamon cejloński. Jest on delikatniejszy w smaku i zawiera mniejszą zawartość kumaryny, która w nadmiarze może przyczynić się do osłabienia funkcji naszej wątroby.

Od lat korę cynamonu oraz olejek eteryczny wykorzystuje się przy zaburzeniach przewodu pokarmowego tj wzdęcia czy uczucia pełności oraz zalecany jest cukrzyką ponieważ świetnie obniża poziom glukozy we krwi ponadto obniża poziom cholesterolu wzmacnia układ krążenia, łagodzi lekką biegunkę(zapobiega odwodnieniu), ma właściwości antynowotworowe oraz wykazuje działanie antydepresyjne.
Do czego dodawać?
Cynamon jest przyprawą w związku z tym powinien stanowić jedynie dodatek do naszej diety. Najczęściej dodawany jest do kawy, kakao, owsianki czy jogurtów ale można również dodawać go do potraw słodkich czy twarogu.
Jeżeli nie macie pomysłu do czego dodać cynamon odsyłam Was do artykułu „Naturalne dodatki do kawy” link znajdziecie poniżej 😉
Kto powinien unikać cynamonu
Osoby uczulone na aldehyd cynamonowy powinny unikać cynamonu. Pamiętajmy że nakładany na skórę działa silnie rozgrzewająco ( pojawia się uczucie palenia) w związku z tym ostrożność przede wszystkim. Stosujemy go z rozwagą i rozsądkiem.
Osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym powinny zachować szczególną ostrożność w stosowaniu cynamonu, ponieważ w niektórych przypadkach może on nasilać objawy.
cynamon może wchodzić w interakcje z lekami oraz ziołowymi suplementami. Łączenie go np. z kurkumą, żeń-szeniem czy miłorzębem również niesie ryzyko niespodziewanych efektów, gdyż wszystkie te preparaty wpływają na układy enzymatyczne organizmu.
Cynamon – podsumowanie
Produkty o smaku cynamonu (pasta do zębów, guma do żucia, żywność, cukierki i płyn do płukania jamy ustnej) mogą powodować kontaktowe zapalenie jamy ustnej.
Od wieków cynamon znany był ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Jednak pamiętajmy, że jest to przyprawa w związku z tym stosujmy go rozsądnie