cukrzyca ciążowa
Zdrowie

Cukrzyca ciążowa – co jeść a czego unikać?

Cukrzyca ciążowa – co jeść a czego unikać?

Ciąża to szczególny okres w życiu każdej kobiety. To czas oczekiwania na upragnione dziecko. Jednak, może być również bardzo obciążająca dla organizmu. Wiele kobiet w tym okresie zmaga się z cukrzycą ciążową. Jest to zaburzenie tolerancji węglowodanów, które występuje zazwyczaj między 24 a 28 tygodniem ciąży. Cukrzyca ciążowa jest poważnym zaburzeniem, którego z pewnością nie można lekceważyć.

Cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa może rozwinąć się u kobiet, najczęściej między drugim trymestrem ciąży. Można ją rozpoznać podczas obowiązkowego dla wszystkich ciężarnych testu obciążenia glukozą. Wszystkie przyszłe mamy powinny się zdrowo odżywiać i odstawić wszelkie używki, nie tylko dla swojego zdrowia, ale i zdrowia przyszłej pociechy!

cukrzyca ciążowa
cukrzyca ciążowa
cukrzyca ciążowa
cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa a dieta przyszłych Mam

Każda dieta powinna być przede wszystkim oparta na racjonalnym odżywianiu. Kobiety ciężarne u których rozpoznano cukrzycę powinny wprowadzić dietę niskowęglowodanową. Oznacza to, że z diety powinny wykluczyć lub znacząco ograniczyć węglowodany proste, znajdujące się min. w słodyczach, ciastach, ciasteczkach, słodkich napojach gazowanych. Mogą za to, sięgać po gorzką czekoladę, która jest bogactwem żelaza. Warto sięgać po węglowodany złożone, które występują w:

  • produktach pełnoziarnistych (makaronach, ryżach, płatkach (nie dosładzanych! nie kupujemy gotowych mieszanek! 

Warto sięgać po takie warzywa jak:

  • szparagi, 
  • ogórek,
  • kalafior, 
  • sałata, 
  • pomidory, 
  • marchew, 
  • rzepa  

Zwracajmy uwagę na etykiety! Unikamy w nich cukrów i innych niejasnych składników. Pamiętajmy! nasza dieta powinna opierać się w dużej mierze na białkach i zdrowych wartościowych tłuszczach. Węglowodany powinny stanowić ok 30 procent.

Polecam zapoznać się z artykułem o diecie niskowęglowodanowej. Link znajdziecie poniżej.

Podsumowanie

Przyszła mama, u której zdiagnozowano cukrzycę, powinna być pod stałą opieką lekarza. Warto również sięgnąć po poradę dietetyka. Faktem jest jednak to, że jeżeli zmagasz się z cukrzycą Twój jadłospis powinien opierać się na dobrej jakości białkach i tłuszczach, nie można również pominąć węglowodanów.

Warto sięgać po warzywa oraz po niektóre owoce (unikajmy tych bardzo dojrzałych i słodkich). Wybierajmy produkty pełnoziarniste bez dodatków cukrów (czytajmy etykiety). Nie unikajmy mięsa – wybierajmy te dobrej jakości! Potrawy powinniśmy przygotowywać w odpowiedni sposób! postawmy na pieczenie i duszenie! Nie bójmy się tłuszczy, jedzmy masło – jest one bogate w witaminę A i inne cenne składniki. Warto sięgać po orzechy i ryby dostarczą nam wartościowych kwasów omega 3. Dieta cukrzycowa powinna być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana i zdrowa.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *