Galaretka z nóżek wieprzowych
Kolacje

Galaretka z nóżek wieprzowych czyli przepis na młodość

Witajcie!!!
Dziś przychodzę do Was z przepisem na prawdziwą bombę kolagenową. Galaretka z nóżek wieprzowych , bo o niej mowa ☝️ z pewnością przyniesie Wam wiele korzyści zdrowotnych. Nie od dziś wiadomo, że kolagen idealnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, dlatego też przygotowałam ten przepis dla tych nieco „odważniejszych” 😉

Jeżeli chcielibyście dowiedzieć się jakie korzyści może przynieść Wam spożywanie kolagenu, to zapraszam do artykułu „Kolagen w diecie i kosmetykach – czy to ma sens ?” Link znajdziecie poniżej:)

Galaretka z nóżek wieprzowych- będziecie potrzebować:

  • 750g nóżek wieprzowych,
  • 250g chudej wieprzowiny bez kości,
  • 150g włoszczyzny,
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1-2 liście laurowe,
  • gałązki zielonej pietruszki.
  • sól (najlepiej himalajską lub kłodawską. Więcej o tym jak wybrać sól przeczytacie w linku poniżej),
Galaretka z nóżek wieprzowych
jellied meat with lettuce on a plate

Sposób przygotowania:

1. Porąbane nóżki, mięso i rozdrobnione warzywa oraz przyprawy zalewamy zimną wodą. 
Następnie powoli gotujemy przez ok 4 godziny, aż mięso będzie oddzielać się od kości. 
Pod koniec gotowania solimy.

2. Odcedzamy wywar.

3. Obieramy mięso z kości oraz kroimy w kosteczkę. 

4. Tak przygotowane mięso wkładamy do wywaru, zagotowujemy i odcedzamy. 
Wywar przyprawiamy do smaku czosnkiem roztartym z solą.

5. Dno formy pokrywamy pokrojoną w cieniutkie paseczki marchewką. 
Następnie wkładamy pokrojone mięso, zalewamy wywarem i czekamy aż się ostudzi. 
Przed podaniem zbieramy tłuszcz z powierzchni galarety i wykładamy ją z formy na okrągły półmisek ozdobiony gałązkami zielonej pietruszki. 

Tak przygotowaną galaretkę podajemy z octem lub cytryną.
Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *