Witajcie!!!
Dziś przychodzę do Was z przepisem na prawdziwą bombę kolagenową. Galaretka z nóżek wieprzowych , bo o niej mowa ☝️ z pewnością przyniesie Wam wiele korzyści zdrowotnych. Nie od dziś wiadomo, że kolagen idealnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, dlatego też przygotowałam ten przepis dla tych nieco „odważniejszych” 😉
Jeżeli chcielibyście dowiedzieć się jakie korzyści może przynieść Wam spożywanie kolagenu, to zapraszam do artykułu „Kolagen w diecie i kosmetykach – czy to ma sens ?” Link znajdziecie poniżej:)
Galaretka z nóżek wieprzowych- będziecie potrzebować:
- 750g nóżek wieprzowych,
- 250g chudej wieprzowiny bez kości,
- 150g włoszczyzny,
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1-2 liście laurowe,
- gałązki zielonej pietruszki.
- sól (najlepiej himalajską lub kłodawską. Więcej o tym jak wybrać sól przeczytacie w linku poniżej),
Sposób przygotowania:
1. Porąbane nóżki, mięso i rozdrobnione warzywa oraz przyprawy zalewamy zimną wodą.
Następnie powoli gotujemy przez ok 4 godziny, aż mięso będzie oddzielać się od kości.
Pod koniec gotowania solimy.
2. Odcedzamy wywar.
3. Obieramy mięso z kości oraz kroimy w kosteczkę.
4. Tak przygotowane mięso wkładamy do wywaru, zagotowujemy i odcedzamy.
Wywar przyprawiamy do smaku czosnkiem roztartym z solą.
5. Dno formy pokrywamy pokrojoną w cieniutkie paseczki marchewką.
Następnie wkładamy pokrojone mięso, zalewamy wywarem i czekamy aż się ostudzi.
Przed podaniem zbieramy tłuszcz z powierzchni galarety i wykładamy ją z formy na okrągły półmisek ozdobiony gałązkami zielonej pietruszki.
Tak przygotowaną galaretkę podajemy z octem lub cytryną.
Smacznego:)