Gulasz po węgiersku – domowy przepis na smaczne danie
Witajcie😉,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na gulasz po węgiersku. Jest to naprawdę smakowity sos, który idealnie sprawdzi się np. do placków ziemniaczanych. Przepis na nie znajdziecie w linku poniżej.
Gulasz po węgiersku – będziecie potrzebować:
- 800 g mięsa z kością,
 - 50- 60 g tłuszczu (smalec lub masło klarowane),
 - 30 g mąki,
 - 100 g cebuli,
 - 0,5 łyżeczki papryki,
 - 50 g koncentratu pomidorowego,
 - sól (najlepiej kłodawska lub himalajska).
 

Sposób przygotowania :
- Mięso dokładnie opłukujemy, oddzielamy od kości i kroimy w kawałeczki. Następnie solimy i oprószamy dokładnie mąką.
 - Rozgrzewamy smalec na patelni i delikatnie układamy kawałeczki mięsa (smażymy do momentu zarumienienia mięsa z każdej strony).
 - Następnie przekładamy do rondelka, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy ją do mięsa wraz z tłuszczem i podlewamy wodą.
 - Dusimy pod przykryciem do momentu odpowiedniego zmiękczenia.
 - W międzyczasie koncentrat pomidorowy zasmażamy z papryką na 20 g tłuszczu. Rozrzedzamy wodą, wlewamy do mięsa i dusimy razem kilka minut. Gotowe! Smacznego
 
                    