Domowa zupa pomidorowa – przepis mojej Babci!
Witajcie!
Witajcie dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszną i zdrową zupę. Domowa zupa pomidorowa jest skarbnicą zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że długo gotowana na mięsie z kością każdego postawi na nogi. Dodatkowo zapewni Wam dawkę kolagenu, który ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia i urody!
Zupa pomidorowa najlepiej smakuje ze świeżym chlebkiem dlatego odsyłam Was do przepisu. Link znajdziecie poniżej.
Domowa zupa pomidorowa – będziecie potrzebować:
- 300g mięsa z kością,
 - 200g kości,
 - 250g włoszczyzny,
 - 500g pomidorów lub 100g koncentratu pomidorowego,
 - 20g tłuszczu,
 - 1,5 l wody,
 - 50g cebuli,
 - 20g masła,
 - sól,
 - cukier,
 - 1 łyżka siekanego koperku
 

Sposób przygotowania:
Kości musimy dokładnie opłukać, porąbać i zalać zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz 5 ziaren pieprzu. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy włoszczyznę i zmniejszamy ogień. W międzyczasie przekrajamy cebulę na pół i podsmażamy przez ok 2 minuty na palniku. Aż się mocno przypali. Następnie dorzucamy do zupy w celu zbogacenia aromatu.

Pomidory opłukujemy, kroimy i gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody z tłuszczem. Następnie przecieramy i łączymy z przecedzonym wywarem. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, cukrem oraz dodajemy siekany koperek i masło.
 
Gotowe! Zupę można podać z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym lub pasztecikami.
                    