Placki ziemniaczane – rewelacyjny przepis na smaczne danie
Witajcie!
Dziś przychodzę do Was z tradycyjnym przepisem na placki ziemniaczane smażone na smalcu. Tak przygotowane placki będą chrupiące i pyszne. Spróbujcie a przekonacie się sami.
Placki ziemniaczane -Lista składników
- około 10 średnich ziemniaków wychodzi 1 kg
- 2 jajka
- mała cebula
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Przyprawy:
- po płaskiej łyżeczce cukru, soli i pieprzu ziołowego (wybierajcie sól dobrej jakości polecam kłodawską lub himalajską nie zawierają zbrylaczy).
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego, ziół powersalskich.
- smalec
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki musimy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie masę ziemniaczaną odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miseczki. Uwaga!! wody z ziemniaków nie wylewaj. Przelej do miseczki i pozostaw na jakieś 15- 20 minut. Po tym czasie na dnie powinna Ci zostać skrobia ziemniaczana więc odlej wodę z wierzchu a skrobię dodaj do masy ziemniaczanej.
Zapraszam na zapoznanie się z przepisem na soczyste polędwiczki wieprzowe. Link do przepisu znajdziecie poniżej
Cebulkę zetrzyj na tarce o małych oczkach odciśnij nadmiar wody i dodaj do masy. 3 ząbki czosnku zmiażdż w prasie i dodaj do całości. Wbij dwa jajka dodaj 2 łyżki mąki pszennej oraz dodaj wszystkie przyprawy i zioła. Bardzo dokładnie wymieszaj całość.
W międzyczasie przygotuj patelnię dodaj 2 łyżki smalcu. Rozgrzej patelnię i smaż do momentu aż zaczną się rumienić.
Na koniec przygotuj sobie talerz z rozłożonym ręcznikiem papierowym. I wykładaj usmażone placki. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
2 Comments