Cukrzyca ciążowa – co jeść a czego unikać?
Ciąża to szczególny okres w życiu przyszłych mam. Jednak może być również bardzo obciążający dla organizmu. Wiele kobiet w tym okresie zmaga się z cukrzycą ciążową. Jest to zaburzenie tolerancji węglowodanów, które występuje zazwyczaj między 24. a 28. tygodniem. W dzisiejszym artykule dowiesz się co jeść, jeżeli występuje u Ciebie cukrzyca ciążowa oraz jakich produktów powinnaś unikać.
Cukrzyca ciążowa
Cukrzyca ciążowa może rozwinąć się u kobiet w ciąży najczęściej między drugim trymestrem ciąży. Można ją rozpoznać podczas obowiązkowego dla wszystkich ciężarnych testu obciążenia glukozą. Dlatego tak ważne są badania. Co nie zmienia faktu, że wszystkie przyszłe mamy powinny się zdrowo odżywiać i odstawić wszelkie używki, nie tylko dla swojego zdrowia, ale i zdrowia przyszłej pociechy!
Cukrzyca ciążowa a dieta przyszłych Mam
Pewnie nie powiem nic nowego, ale każda dieta powinna być przede wszystkim oparta na racjonalnym odżywianiu. Kobiety ciężarne u których rozpoznano cukrzycę powinny wprowadzić dietę nisko węglowodanową. Oznacza to, że z diety powinny wykluczyć lub znacząco wyeliminować węglowodany proste znajdujące się min. w słodyczach, ciastach, ciasteczkach, słodkich napojach gazowanych. Mogą za to, sięgać po gorzką czekoladę, która jest bogactwem żelaza. Warto sięgać po węglowodany złożone które występują w:
- Produktach pełnoziarnistych. Makaronach, ryżach, płatkach (nie dosładzanych! Nie kupujemy gotowych mieszanek! one przeważnie są dosładzane.)
Jedzmy dużo warzyw i 2 porcje owoców. Owoce powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach. Należy uważać na bardzo dojrzałe owoce oraz winogrona i banany. (wybierajmy owoce mniej słodkie, jeżeli lubimy banany to jak najbardziej je kupujmy tylko wybierajmy te zielone mniej dojrzałe).
Warto sięgać po takie warzywa jak:
- szparagi,
- ogórek,
- kalafior,
- sałata,
- pomidory,
- marchew,
- rzepa
Zwracajmy uwagę na etykiety! Unikamy w nich cukrów i innych niejasnych składników. Pamiętajmy! nasza dieta powinna opierać się w dużej mierze na białkach i zdrowych wartościowych tłuszczach. Węglowodany powinny stanowić ok 30 procent.
Polecam zapoznać się z artykułem o diecie niskowęglowodanowej idealnej dla kobiet z cukrzycą ciążową. Link znajdziecie poniżej.
Podsumowanie
Przyszła mama, u której zdiagnozowano cukrzycę, powinna być pod stałą opieką lekarza. Warto również sięgnąć po poradę dietetyka, to w znaczący sposób ułatwi wybrać odpowiednią dietę, tym bardziej, że wiele kobiet cierpi na nietolerancję czy ma jakieś alergie pokarmowe. Faktem jest jednak to, że jeżeli zmagasz się z cukrzycą twój jadłospis powinien opierać się na dobrej jakości białkach i tłuszczach nie można również pominąć węglowodanów, ale one powinny stanowić jakieś 30 procent.
Warto sięgać po warzywa oraz po niektóre owoce (unikajmy tych bardzo dojrzałych i słodkich). Wybierajmy produkty pełnoziarniste bez dodatków cukrów (czytajmy etykiety!). Dostarczą nam sporo błonnika pokarmowego. Nie unikajmy mięsa wybierajmy te dobrej jakości! Odpowiednio starajmy się przygotowywać mięso! postawmy na pieczenie i duszenie! Nie bójmy się tłuszczy jedzmy masło jest one bogate w witaminę A i inne cenne składniki. Warto sięgać po orzechy i ryby dostarczą nam wartościowych kwasów omega3. Dieta cukrzycowa powinna być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana i zdrowa.
One Comment