domowy barszcz czerwony
Dania Obiadowe

Domowy barszcz czerwony – smaczny i zdrowy przepis

Domowy barszcz czerwony – smaczny i zdrowy przepis

Witajcie!
Dzisiaj wspólnymi siłami przygotujemy domowy barszcz czerwony. Większość z was kojarzy tą potrawę wyłącznie z okresem wigilijnym. No ale kto nam zabroni przygotowywać ten posiłek częściej! Tym bardziej że jest naprawdę zdrowy i smaczny.

Domowy barszcz czerwony Lista składników (6 porcji)

  • Ok 1,5 garści suszonych borowików jakieś 40g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 10 ziaren pieprzu
  • 2 kg czerwonych buraków
  • 0,5 korzenia selera
  • 1 jabłko (idealna by była szara reneta)
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10%
 domowy barszcz czerwony

Przyprawy:

  • sól morska (około 0,5 łyżki)
  • świeżo zmielony czarny pieprz (około 1 łyżeczki)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 goździki,
  • kawałek gwiazdki anyżu,
  • 250ml ZAKWASU BURAKOWEGO (link na domowy zakwas z buraków znajdziecie poniżej).
 domowy barszcz czerwony

Domowy barszcz czerwony – PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy garnek, wlewamy do niego ok 500ml wody. Następnie wsypujemy suszone borowiki. W międzyczasie na palniku kuchenki opalamy nieobraną cebulę oraz 2 ząbki czosnku.

Cebulę i 2 ząbki czosnku przekrajamy na pół i dorzucamy do wody z grzybami. Gotujemy na umiarkowanym ogniu. Po czasie zmniejszamy go na minimalny i na takim też gotujemy ok 30 minut.  W międzyczasie doprawiamy wywar. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Kolejno buraki, selera i jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach oraz przekładamy produkty do dużego garnka. Następnie dodajemy do nich 2,5 litra wody oraz wywar z grzybami.

Przykrywamy wywar i gotujemy na minimalnym ogniu ok 25 minut. Jeżeli chcemy możemy dodać anyż czy goździki. Gdy wywar się zagotuje należy trzymać go jeszcze na minimalnym ogniu przez około 15 minut.

Na koniec dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy. Do barszczu można dodać wywar grzybowy pozostały po uszkach w ten sposób wzmocnimy smak naszego barszczyku. Następnie dodajemy 250 ml domowego zakwasu z buraków.

Na koniec dodajemy do barszczu sól (do smaku), pieprz mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku. Ostudzony barszcz chowany do lodówki. Następnego dnia wystarczy go tylko podgrzać ewentualnie doprawić, jeżeli jest taka potrzeba.
SMACZNEGO!!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *