Domowy zakwas z buraków – przepis na młodość i zdrowie
Witam!
Zgodnie z obietnicą przychodzę do Was z przepisem na domowy zakwas z buraków. Przepis jest bardzo prosty a zakwas można pić w formie czystej czy rozcieńczonej lub po prostu dodać go do np. barszczu czerwonego.
Zakwas z buraków – będziecie potrzebować:
- 3 małe buraki ćwikłowe
- 4 ząbki czosnku
- 350 ml letniej wody
Przyprawy
- duży liść laurowy;
- 6 ziaren pieprz;
- 4 ziarna ziela angielskie,
- płaska łyżeczka soli kamiennej niejodowanej
- plaster korzenia chrzanu
- pół łyżeczki nasion kopru
Domowy zakwas z buraków – sposób przygotowania
Przygotowujemy sobie dość duży słoik najlepiej o pojemności minimum 700 ml. Słoik dobrze wyparzcie wrzątkiem. Buraki myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Tak pokrojone buraki dzielimy na części pierwszą z nich wkładamy do słoika.
Dodajemy trochę ziela angielskiego i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Kolejno znowu dokładamy warstwę buraków i przyprawy. Wkładamy również liść laurowy oraz plaster chrzanu i pół łyżeczki nasion kopru. Na koniec mocno dociskamy buraki i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z płaską łyżeczką soli.
Łyżeczką usuwamy nagromadzone bąbelki powietrza w słoiku. Słoik zamykamy i odkładamy do ciemnego, suchego i chłodnego miejsca na ok 8-11 dni.
Tak przygotowany zakwas możemy dodawać do barszczu czerwonego. Przepis na barszcz czerwony znajdziecie w linku poniżej.
Możecie również pić barszczyk czysty albo rozcieńczony. Idealnie nada się na wzmocnienie odporności. Jest również dobrym pomysłem dla osób zmagających się z np. anemią.
One Comment