pierogi z kapustą i grzybami
Dania Obiadowe

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis na sukces

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis na sukces

Witajcie!
Dziś śpieszę do Was z pomysłem na pierogi z kapustą i grzybami. Danie te świetnie sprawdzi się zarówno jako jedna z potraw wigilijnych jak i codzienny obiad.

Pierogi z kapustą i grzybami – lista składników

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soli
pierogi z kapustą i grzybami

farsz z kapusty i grzybów

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 6 łyżek oleju
  • przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 3 małe liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu
pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami – sposób przygotowania

Na początku przyszykujcie sobie dwie garści suszonych grzybów, czyli ok 60 gramów. Następnie przełóżcie je do większego naczynia i zalejcie ok dwiema szklankami zimnej wody. Przykryjcie talerzykiem i odstawcie w suche i chłodne miejsce na całą noc. Grzyby wchłoną część wody i zmiękną.

Następnego dnia przelej wodę z moczenia grzybów do małego pojemniczka. Świetnie się nada do kapusty. Odsączone grzybki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Następnie obieramy dwie większe cebulki i drobno kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej po czym dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy do momentu aż się ładnie zarumieni. Następnie dodajemy posiekane grzyby i podsmażamy całość przez dodatkowe dwie minutki.

W międzyczasie szykujemy kapustę. Odsączamy ją i przepłukujemy w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki. Następnie bardzo dobrze odciskamy. Gdy już to zrobimy wystarczy ją posiekać i umieścić w dużym garnku. Dodajemy przyprawy i zioła oraz wodę z moczenia grzybów. Na koniec dorzucamy cebulkę z grzybkami. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1 godzinę.

Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na rybę po grecku. Link znajdziecie poniżej.

Ciasto

Do dużej miski wsypujemy ok cztery szklanki mąki pszennej. Dodajemy ok łyżeczkę soli. Przygotuj sobie również ok 1,5 szklanki bardzo gorącej wody. Do gorącej wody wrzucamy dwie łyżki masła. Kiedy masło nam się roztopi w gorącej wodzie wlewamy wodę do mąki z solą. Całość mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy ciasto dłońmi. Jednolite ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut, na blat kuchenny.

Przygotowujemy miejsce, na którym będziemy wyrabiać ciasto, oprószamy je mąką. Ciasto podziel na trzy części. Dwie części przykryj lekko wilgotną ściereczką. Z trzeciej części uformuj kulę gotową do wałkowania. Ciasto wałkujemy cienko na stolnicy oraz wycinamy kółka np. z szklanki. Każdą sztukę możesz dodatkowo rozciągać jeszcze lekko w dłoniach.

Na środek nakładamy farsz z kapusty i grzybów. W jednym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka farszu. Pierożki składaj na pół i sklejaj boki. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gdy pierogi będą wypływać na powierzchnię oznacza to, że są już gotowe. Powinny się gotować ok 4minuty.

Gotowe pierogi dokładnie odsączamy z nadmiaru wody i delikatnie polewamy je olejem, aby się nie kleiły się do siebie.
Na koniec wystarczy zrumienić cebulkę i posypać pierożki.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *