Pasta rybno jajeczna czyli prosty przepis na zdrową kolację
Witajcie!
Dzisiaj przychodzę do Was z prostym i zdrowym pomysłem na kolację. Pasta rybno jajeczna to przepis, który Wam dziś proponuję. Jest to prosty przepis, z którym naprawdę każdy bez wyjątku sobie poradzi.
Pasta rybno jajeczna
lista składników:
- 1 makrela wędzona
- 2 ugotowane jajka na twardo
- 1 mała cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Szczypta natki z pietruszki
Przyprawy
- 0,5 łyżeczki soli
- Szczypta pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Pasta rybno jajeczna – Sposób przygotowania
ugotowane jajka pokroić w kosteczkę przerzucić do miseczki. Następnie pokroić cebulkę i zmiażdżyć czosnek w prasie wszystkie składniki dodać do wcześniej pokrojonych jajek. Kolejnym krokiem jest przygotowanie makreli dokładnie należy ją oskubać tak aby nie było ości. Makrele dodać do miseczki
polać całość oliwą z oliwek. Przyprawić pół łyżeczki soli, odrobinę pieprzu zielonego oraz czosnek niedźwiedzi. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki można udekorować. Podawać, że świeżym chlebkiem najlepiej na zakwasie.
Smacznego!
Odsyłam Was do przepisu na pyszne papryczki faszerowane mięsem mielonym. Link znajdziecie poniżej.
Makrela jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce. Nic w tym dziwnego skoro jest źródłem kwasów omega -3 i selenu. Poza tym jest bogata w witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Jest także wartościowym źródłem witamin A, D, E i K, witaminy C oraz witamin z grupy B. Makrela jest bogata w wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk i selen. Pierwiastki te korzystnie wpływają na pracę mózgu, wspierają układ nerwowy, chronią serce i polepszają wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto regularne spożywanie tej ryby poprawia wzrok, wzmacnia układ kostny i wspiera ogólną odporność organizmu.
One Comment