jaglane kulki Rafaello
Desery

Jaglane kulki Rafaello – czyli przepis na smaczny deserek

Jaglane kulki Rafaello – czyli przepis na smaczny deserek

Witam,
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na zdrowe jaglane kulki Rafaello. Przepis ten jest w zasadzie prosty nie wymaga jakiś szczególnych kulinarnych umiejętności. Nie ma wątpliwości, że każdy z nim sobie z łatwością poradzi.  Jaglane kulki Raffaello są znacznie zdrowszą alternatywą niż te sklepowe. Ponadto składniki tego deseru są łatwo dostępne i niedrogie. Także zakładajcie fartuchy i biegiem do kuchni 😉

Jaglane kulki Rafaello
lista składników:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • ½ garści wiórków kokosowych do obtaczania
  • 1 łyżka miodu
  • migdały bez skórki
  • szczypta soli
jaglane kulki Rafaello
jaglane kulki Rafaello

Sposób przygotowania

  • 1. Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku w celu pozbycia się goryczki.

  • 2. Kaszę przekładamy do garnka zalewamy mlekiem i gotujemy. Kiedy kasza będzie jeszcze ciepła, dodajemy 2 łyżeczki wiórek kokosowych oraz 1 łyżkę miodu i mieszamy całość.

  • 3. Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy resztę wiórek kokosowych pod przykryciem. Jeszcze z ciepłej masy formujemy kuleczki tak aby dodać do środka migdał, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki Raffaello umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Najlepiej umieścić je w lodówce na cały dzień, ponieważ zdecydowanie lepiej smakują w dniu następnym. Do tak przygotowanego deserki możemy dodać np. startą białą czekoladę.

Jeżeli macie ochotę na mus z awokado zapraszam do przepisu na pyszny, zdrowy i lekki deserek. Link znajdziecie poniżej. SMACZNEGO!!

Ciekawostka

Liczne badania naukowe potwierdzają, że kasza jaglana może istotnie wpłynąć na obniżenie insuliny. Pomimo tego, iż ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych. Ponadto pomaga przywrócić równowagę kwasowo – zasadową w naszym organiżmie. Polecana jest szczególnie osobą cierpiącym na niestrawność. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na przemianę materii, pamięć i koncentrację dlatego powinna stanowić podstawę w diecie osób starszych.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *