Zupa dahl – szybki i zdrowy przepis na orientalne danie.
Witajcie,
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszną i lekką kolację. W związku z tym zapraszam was w kulinarną podróż do orientalnej kuchni. Zupa dahl jest to proste i smaczne danie, które zabierze was w kulinarną przygodę do Indii. Zapraszam do kuchni!.
Zupa dahl – lista składników (ilość na 6 porcji)
- 2 łyżki Oleju lnianego
- Cebula 1 szt.
- Soczewica czerwona 300 g surowa
- Papryka czerwona 3 szt.
- Pomidor 7 szt.
- Mleczko kokosowe 1 opakowanie
Przyprawy:
- sól,
- pieprz
- papryka słodka,
- kurkuma,
- imbir świeży,
- natka pietruszki świeża (do udekorowania),
- chili,
- kmin czosnek
Zupa dahl – sposób przygotowania
1. Nasiona soczewicy musimy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie.
2. Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem po 3 min, zdejmujemy skórkę.
3. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy pomidory, cebulę i paprykę w kostkę.
4. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę. Jak się lekko zarumienią dodajemy 1 litr zimnej wody oraz soczewicę. Gotujemy całość ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory oraz paprykę. Kolejno wsypujemy łyżkę kminu, łyżeczkę papryki słodkiej, kurkumy oraz szczyptę chili dla podkręcenia smaku. Pozostałe przyprawy według uznania. Na koniec dodajemy ok 3 cm imbiru świeżego startego na małych oczkach.
Całość dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok 10 minut. Co jakiś czas sprawdzając czy warzywa są miękkie.
Gotowe smacznego!
Jeżeli czujecie niedosyt to zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na papryczki faszerowane mięsem mielonym. Link znajdziecie poniżej.