łosoś ze szparagami
Dania Obiadowe

Łosoś ze szparagami – czyli prosty przepis na pyszny obiad.

Łosoś ze szparagami – czyli prosty przepis na pyszny obiad.

Witam! 
Mam coś szczególnego dla wszystkich wielbicieli ryb. Łosoś ze szparagami to moja propozycja na dziś. Jest to łatwe i stosunkowo szybkie danie.

łosoś ze szparagami
lista składników
(porcia dla 2 osób)

  • 500g -filetu z Łososia
  • 1 średnia cytrynka  
  • 300 g szparagów
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 ząbki czosnku 
  • Koperek 1 pęczek
łosoś ze szparagami
łosoś ze szparagami

Sposób przygotowania :

  • Filet dokładnie oczyszczamy z pozostałości skóry. Następnie dzielimy łososia na 2 części
  • Filet z łososia myjemy i osuszamy. Następnie doprawiamy: solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem niedźwiedzim oraz skraplamy sokiem z połówki cytryny.
  • Drugą połowę kroimy w plasterki.
  • Szparagi dokładnie myjemy i usuwamy z nich twarde końce.
  • Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dnie układamy szparagi, a na górze porcje łososia.
  • Do tak przygotowanego łososia dorzucamy 2 łyżeczki masła, przeciśnięty czosnek oraz posiekany koper. Nacieramy tą mieszanką łososia i układamy na nim plasterki cytryny. 
  • Łososia pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230°C
  • Upieczonego łososia wykładamy na talerzyki i dekorujemy szparagami.

łosoś ze szparagami -samo zdrowie

Łosoś zyskuje coraz większą popularnością na polskich stołach. Nic dziwnego, nie dość, że jest smaczny to do tego obfituje w białko, kwasy omega-3 oraz witaminy. Przepis na pysznego łososia z pewnością poprawi wasze samopoczucie oraz zadowoli wasze kubki smakowe:)

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na „Soczyste polędwiczki wieprzowe z warzywami”. Link znajdziecie poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *