Żywienie osób starszych – podstawowe założenia
Już od najmłodszych lat dokonujemy wyborów żywieniowych, które na starość mogą albo podwyższyć, albo obniżyć naszą jakość życia. Żywienie osób starszych powinno wyglądać inaczej niż tych w kwiecie wieku. Wynika to z pewnych zmian fizjologicznych, których doświadczamy wraz z upływem lat.
Starość
To na ile lat się czujemy wynika z naszej mentalności. Można mieć 60 lat a czuć się na 30. Jednak codziennie w naszym organizmie przebiega wiele procesów, które nieubłagalnie obniżają sprawność i witalność organizmu.
Im jesteśmy starsi tym bardziej obniża się intensywność przemiany materii a tym samym jesteśmy narażeni na nadmierne tycie. Zatem ważne jest to, aby osobą starszym nie podawać pożywienia bardziej kalorycznego niż wynosi ich dzienne zapotrzebowanie. Otyłość jest to groźna choroba jednak dla osób starszych może być wręcz destruktywna. Obciąża ona układ krążenia, a także prowadzi do chorób przemiany materii.
Więcej o otyłości przeczytacie w linku poniżej 🙂
Żywienie osób starszych
Osoby starsze powinny:
- zwiększyć ilość białka w pożywieniu (dobrej jakości mięso, warzywa strączkowe, twarogi, sery, jogurty)
- obniżyć ilość węglowodanów i tłuszczów (chodzi tu głównie o węglowodany proste, czyli produkty o nadmiernej zawartości cukru tj. słodycze, ciasta, ciasteczka, słodzone napoje, soki sklepowe itp.) jeżeli chodzi o tłuszcze unikamy tych utwardzonych oraz co bardzo ważne unikamy smażenia!!! Potrawy powinny być przygotowywane na parze bądź w piekarniku.
- Jeżeli smażymy to na tłuszczach zwierzęcych (smalec, masło klarowane). Olej używamy do dresingów (nie smażymy na tłuszczach roślinnych, ponieważ podczas tego procesu się utleniają powodując powstanie niezdrowych tłuszczów trans.
Ponadto osoby starsze powinny spożywać:
- Orzechy,
- Produkty fermentowane (kefiry, siadłe mleko, kiszonki),
- Owoce (najlepiej 2 porcje dziennie) owoce to też cukier, więc nie przesadzamy z ilością. Jeżeli osoba starsza ma problem z żuciem potraw, należy zadbać o odpowiednią obróbkę. Wskazane jest więc podawanie owoców i warzyw w postaci tartej, soków lub po uduszeniu lub upieczeniu.
- Warzywa (najlepiej te fermentowane i świeże)
Żywienie osób starszych – Kwas foliowy w walce ze starością
W żywieniu osób starszych nie powinno zabraknąć kwasu foliowego. Jego niedobór wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie seniorów. Niewystarczający poziom kwasu foliowego może prowadzić do miażdżycy oraz chorób nowotworowych. Osoby starsze oprócz suplementacji kwasu foliowego powinny również włączyć do diety produkty bogate w witaminę B12.
Produkty bogate w kwas foliowy to min:
- sok pomarańczowy (ten wyciskany nie sklepowy!),
- ciemnozielone warzywa liściaste,
- szparagi,
- truskawki,
- rośliny strączkowe.
Natomiast witaminę B12 znajdziecie w takich produktach jak:
- mięso,
- ryby,
- jaja,
- nabiał,
- podroby oraz skorupiaki.
- Niektóre rośliny mogą również zawierać niewielką ilość tej witaminy.
Żywienie osób starszych podsumowanie
Żywienie osób starszych powinno opierać się na racjonalnym odżywianiu. Seniorzy powinny zwrócić szczególną uwagę na jakość produktów ich ilość oraz sposób przygotowania.
Proszę o kontakt na maila
Witam,
w razie jakichkolwiek pytań, zapraszam do kontaktu ewela2009@vp.pl 😉