Żelatyna zamiennik kolagenu -tania alternatywa drogich supli
Dziś przychodzę do Was z tanim przepisem na piękno w czystej postaci. W dzisiejszym artykule przedstawię Wam przepis, w którym dowiecie się jak przygotować napój na stawy, piękną skórę i zdrowe włosy. Jak wiadomo kolagen jest głównym budulcem skóry, włosów i paznokci do tego świetnie wpływa na nasze stawy. Ale nie …😁dziś nie poruszę tematu kolagenu a o wiele tańszego zamiennika jakim jest żelatyna spożywcza. Jeżeli jesteście zainteresowani tematem kolagenu zachęcam Was do zapoznania się z artykułem o nim, link znajdziecie poniżej.
Żelatyna – idealna alternatywa kolagenu
Nie wiele osób zdaje sobie sprawę jak szerokie zastosowanie ma żelatyna, mam wrażenie, że jest wręcz niedoceniana a to poważny błąd! Żelatyna jest bogatym źródłem kolagenu. W związku z tym może być wykorzystywana do leczenia stawów lub po prostu w celu poprawy kondycji włosów, skóry czy paznokci. Od lat wykorzystywana jest w przemyśle cukierniczym do produkcji galaretek, ciast czy deserów o galaretowatej konsystencji.
Ponadto można ją znaleźć w żelkach czy też zimnych nóżkach. Co raz częściej przemysł kosmetyczny wykorzystuje ją do nadania galaretowatej konsystencji produktom pielęgnacyjnym. Również z niej możemy przygotować rewelacyjną maskę proteinową na włosy.
Czym jest żelatyna?
Żelatyna najprościej mówiąc jest białkiem zwierzęcym, produkowanym z kolagenu. Co jest dla niej charakterystyczne świetnie rozpuszcza się w wodzie i tworzy galaretowatą papkę. Jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym jak i farmaceutycznym.
Żelatyna otrzymywana jest z kolagenu. W związku z tym w 90% posiada aminokwasy, tj.
- alanina,
- kwas glutaminowy i asparaginowy,
- glicyna
- hydroksyprolina.
Ponadto możemy znaleźć w jej składzie również sole mineralne. Co ciekawe nie zawiera konserwantów. Jest dość kaloryczna aż 355kcal w 100g. Jednak ten fakt nie powinien wam przysłaniać licznych zalet. Rewelacyjnie wpływa na układ mięśniowo-szkieletowy, nerwowy oraz sercowo-naczyniowy.
Napój na stawy -przepis
Będziecie potrzebować
- 1 łyżka żelatyny w proszku,
- 0,5 kubka zimnej przegotowanej wody,
- Pół cytryny
Napój na stawy – sposób przygotowania
Ulubiony kubeczek zalewamy do połowy zimną przegotowaną wodą. Dodajemy 1 łyżkę żelatyny spożywczej i dokładnie mieszamy. Odkładamy na całą noc. Zakrywamy talerzykiem. Następnego dnia wyciskamy połówkę cytryny i dokładnie mieszamy stężony napój. Polecam zjeść tak przygotowaną galaretkę na czczo. Warto pić regularnie przez 30 dni.
ŻELATYNA – Proteinowa maska na włosy
Lista składników:
- 1 kubek zimnej przegotowanej wody
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżeczka waszego ulubionego olejku (osobiście polecam z czarnuszki – świetnie regeneruje skórę głowy)
- 2-3 krople olejku eterycznego zgodnie z upodobaniem. Ja stosuję 3 krople olejku lawendowego. (Uwaga!!! musi być koniecznie olejek eteryczny! nie zapachowy – czytajcie etykiety. Jeżeli nie macie dodajcie po prostu sok z wyciśniętej połówki cytryny)
Do miseczki wlewamy 1 kubek zimnej przegotowanej wody 2łyżki żelatyny. Całość dokładnie mieszamy. W międzyczasie dodajemy łyżeczkę olejku z czarnuszki lub innego ulubionego który macie pod ręką. Może być oliwa z oliwek czy nawet łyżeczka oleju rzepakowego. Polecam dodać 2/3 krople waszego ulubionego olejku eterycznego. Używam zazwyczaj lawendowego😁
Jeżeli nie macie wystarczy dodać sok z wyciśniętej połówki cytryny. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do stężenia maski. Następnego dnia wystarczy dobrze oczyścić włosy szamponem i nałożyć przygotowaną wcześniej maskę na 30 minut do 1 godziny.
Gotowe!
Podsumowanie
Najlepiej przyswajalną formą kolagenu są produkty tj.
- galaretki z nóżek wieprzowych i wołowych,
- salceson, golonka,
- wywary z kości,
- kurze łapki.
Jednak zdaje sobie sprawę, że tylko nieliczni sięgają po te dania 😁 Ale no cóż… jeżeli jesteście odważni to zachęcam. Można zawsze sięgać po suplementy z kolagenem jednak i one nie zawsze spełniają swoją funkcję. Warto zapoznać się z artykułem o suplementach. Link znajdziecie poniżej.
Żelatyna jest to forma kolagenu najczęściej stosowana w kuchni. Jej działanie opiera się na zagęszczaniu deserów, napojów i dań głównych. W porównaniu do hydrolizowanego białka jest bardziej naturalny i tańszy. Główną wadą żelatyny jest powolne trawienie.
Co ciekawe żelatyna zawiera kolagen pierwszego i trzeciego typu, co czyni ją dobrą alternatywą dla popularnych suplementów diety. No cóż moi drodzy… suplementy kolagenu można z powodzeniem zastąpić zwykłą żelatyną w proszku.
One Comment