Odchudzanie a tłuszcz? wybuchowe połączenie czy może recepta na szczupłą sylwetkę?
Na pewno każdy z Was, zna chociaż jedną osobę w swoim otoczeniu, która przebywa lub przebywała na jakiejś diecie. Większość ludzi odchudzanie kojarzy głównie, z głodówkami, ograniczeniami i drakońskimi ćwiczeniami. Często sięgamy po tzw. diety cud, jednak ich efekty są nietrwałe i w konsekwencji kończymy z efektem jojo. Osoby przebywające na diecie, często rezygnują lub ograniczają spożywanie tłuszczy. Wynika to, z pewnych przekonań i mitów, o odżywianiu, które się bardzo mocno zakorzeniły w naszej świadomości.
Jeżeli chcielibyście się racjonalnie odżywiać, ale nie wiecie od czego zacząć to odsyłam Was do linku poniżej 😉
Odchudzanie – Najpopularniejsze mity :
1. Ziarna są zdrowe, a tłuszcz nam szkodzi
Organizm może czerpać energię zarówno z węglowodanów, tłuszczy jak i białek. Dieta powinna być zrównoważona! Powinniśmy jeść produkty z każdej z tych grup energetycznych.
2. Jeśli spalisz dość kalorii możesz jeść co chcesz.
Po części ten mit jest prawdą. Ponieważ dostarczając mniej kalorii niż potrzebujemy, faktycznie schudniemy – jednak jest to bardzo niezdrowa metoda. Ludzie sięgają po produkty, które nie dostarczają im wartościowych składników odżywczych. Najczęściej jest to przetworzone, niezdrowe jedzenie. Napewno ta metoda odbije się na naszym zdrowiu. Organizm to nie śmietnik!.
3. Tłuszcz nasycony to choroby serca.
Środowisko medyczne uważa, że tłuszcz nasycony wywołuje choroby serca. Informację te, pochodzą głównie z epidemiologii. Nigdy nie przeprowadzono badań potwierdzających tą tezę.
4. Odchudzanie -Dieta nisko tłuszczowa jest zdrowa
Jeżeli zrezygnujemy z tłuszczy, swoją dietę będziemy opierać wyłącznie na cukrach ( węglowodanach) i białkach. Zbilansowana dieta, powinna zawierać zarówno tłuszcze, białka jak i węglowodany. Główną energię powinniśmy czerpać z tłuszczy i białek, węgle powinny być dodatkiem.
5. Tłuszcz w naczyniach wieńcowych bierze się z pokarmu.
Cholesterol prawie cały dostaje się do krwi. Ten z pokarmów w większości przelatuje przez nas…, tak naprawdę, niewiele z niego wchłaniamy. Natomiast cholesterol we krwi pochodzi głównie z wątroby.
Dlaczego tłuszcz jest uważany, za główną przyczynę braku efektów w odchudzaniu.?
Media kreują produkty nisko tłuszczowe jako te zdrowsze. Powstało wiele produktów typu light i innych dietetycznych cudów, o obniżonej zawartości tłuszczu. Producenci musieli zastąpić tłuszcz innym składnikiem, aby ich produkty zachowały unikatowy smak. Tym składnikiem stał się cukier lub inne substancje słodzące ( słodziki ).
Większość populacji uważa, że produktów light można zjeść więcej, że względu na obniżoną zawartość tłuszczu. Niestety ale nadmiar tych produktów w diecie powoduje tycie. Aktualne ludzie spożywają ogromne ilości węglowodanów ( cukrów). Niektóre z nich są głęboko ukryte w składzie produktów.
Więcej o produktach typu light przeczytacie w linku poniżej 😉
Odchudzanie – Podsumowanie
Jeżeli zależy Wam na skutecznym i efektywnym chudnięciu, powinniście dostarczać energię z tłuszczów, białek i węglowodanów. Tłuszcze dostarczają energii na dłużej, innymi słowy, dłużej jesteśmy syci. To samo dotyczy białek. Natomiast węglowodany, nawet te złożone, dostarczą nam energię na krótszy okres czasu. Ponadto spożywając posiłki bogate w tłuszcze i białka, zmniejsza nam się ochota na zjedzenie czegoś słodkiego.