Świeżość mięsa i jego przechowywanie
Co jakiś czas można natknąć się na artykuł o szkodliwości mięsa. W związku z tym przeciętny konsument albo go całkowicie unika albo wręcz przeciwnie nie przejmuje się informacjami czy badaniami i spożywa je w ogromnych ilościach. W dzisiejszym artykule odpowiemy sobie na pytanie jak wpływa świeżość mięsa i jego przechowywanie na Nasz organizm? Jakie choroby i pasożyty może wywoływać mięso zwierząt rzeźnych? oraz jak w domowy sposób je konserwować?
Świeżość mięsa i jego przechowywanie
Myślę, że nie trzeba przypominać o tym, że mięso może stanowić idealną pożywkę dla zarazków chorobotwórczych i pasożytów, jak również być ich przenosicielem. W związku z tym tak ważne jest przestrzeganie przepisów sanitarnych zarówno podczas jego otrzymywania i przechowywania jak i przygotowania do spożycia. Każdorazowe zaniedbanie pod tym względem może przyczynić się do groźnych chorób a w niektórych przypadkach nawet i śmierci.
Jeżeli cierpisz na cukrzycę ważne jest aby dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości białka. Więcej o tym przeczytacie w linku poniżej.
Konsekwencje spożycia nieświeżego, nieprzebadanego mięsa
Warto pamiętać, że mięso zwierząt rzeźnych nadaje się do spożycia jedynie wtedy, gdy jest świeże i nie zawiera pasożytów oraz drobnoustrojów chorobotwórczych. Te ostatnie mogą występować w mięsie chorych zwierząt np.
- zarazki gruźlicy,
- pryszczycy,
- różycy,
- wąglika.
Należy również zwrócić uwagę na to, że mięso może się zanieczyścić podczas uboju zwierząt oraz późniejszych procesów technologicznych.
Rodzaje pasożytów które mogą występować w poszczególnych rodzajach mięs
Każdy z Was zapewne słyszał o możliwości wystąpienie pasożytów w mięsie. Szczególnie niebezpieczne są trychiny, czyli włośnie oraz wągry tasiemców. Włośnie spotyka się w mięsie wieprzowym oraz w mięsie dzika. Natomiast wągry tasiemców mogą wystąpić w mięsie różnych gatunków zwierząt ubojowych, w tym mięsie ryb a także w mięsie dziczyzny.
W przypadku stwierdzenia obecności włośni mięso jest nie zdatne do spożycia. Wynika to z faktu, że włośnie wywołują poważną i często śmiertelną chorobę, zwaną trychinozą. Nie należy również spożywać mięsa zawierającego duże ilości wągrów. Co ciekawe mięso sztuk, u których wykryto te pasożyty w poszczególnych narządach, dopuszcza się do spożycia warunkowo (po odpowiednim wygotowaniu).
Świeżość mięsa i jego przechowywanie
Świeże mięso nie zawiera drobnoustrojów gnilnych. Jednak rozwijają się one stosunkowo szybko, gdy mięso przechowywane jest w brudnych naczyniach czy pomieszczeniach i temperaturze powyżej 4 stopni (zwłaszcza w okresie letnim). Co ciekawe w wyniku działania drobnoustrojów gnilnych mogą powstać w mięsie substancje toksyczne. Spożycie takiego mięsa może prowadzić do ciężkich zatruć a nawet śmierci!
Spożycie mięsa bez konsekwencji zdrowotnych
Potrawy mięsne należy spożywać wyłącznie z mięsa pochodzącego z uboju legalnego. Mięso do sklepów trafia już przebadane pod kontem występowania pasożytów i drobnoustrojów chorobotwórczych. Jednak zachęcam Was do wyboru mięsa jak najlepszej jakości. Czasami warto zapłacić więcej i mieć pewność, że mięso jest wolne od konserwantów i wypełniaczy. Jeżeli wybieracie mięso z innych źródeł koniecznie upewnijcie się, że zostało przebadane weterynaryjnie.
Postępowanie z mięsem po uboju
Po uboju mięso powinno przejść okres stężenia. Praktycznie trwa on jedną dobę. Po ustąpieniu stężenia następuje dojrzewanie mięsa, które przeprowadza się w chłodni w temperaturze od 4 do 8 stopni Celsjusza. Warto wiedzieć, że dojrzewanie mięsa cielęcego i wieprzowego z młodych sztuk przebiega dość szybko, bo:
- mięso wieprzowe potrzebuje od 2 do 3 dni,
- mięso baranie od 7 do 10 dni,
- mięso wołowe od 7 do 12 dni.
Procesowi dojrzewania poddaje się mięso ze względu na podniesienie jego walorów smakowych i odżywczych. Co ciekawe potrawy sporządzane z mięsa natychmiast po uboju są niesmaczne, twarde i ciężko strawne.
Świeżość mięsa i jego przechowywanie – objawy psucia się mięsa
Jak już wcześniej wspomnieliśmy mięso jest produktem które bardzo łatwo się psuje. Pierwszym objawem psucia jest oślizła powierzchnia mięsa oraz niemiły, ostry zapach. W celu uchronienia mięsa przed zepsuciem należy je przechowywać w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu, możliwie bez dostępu światła, w temperaturze najwyżej do 4 stopni Celsjusza oraz chronić je przed muchami i innymi owadami. Poza tym można stosować domowe sposoby konserwowania mięsa.
Domowe sposoby konserwacji mięs
- Stosowanie zaprawy z oleju i warzyw. (ten sposób konserwacji chroni mięso przed zepsuciem w ciągu 1 doby. Stosuje się go do mięsa baraniego, wołowego i końskiego).
- Przechowywanie mięs w kwaśnym mleku lub zaprawy z octu. (mleko kwaśniejąc przeciwdziała psuciu się mięsa przez 2 – 3 dni. Sposób ten również przyśpiesza jego dojrzewanie).
- Można również przez krótki okres przechowywać mięso zwinięte w zwilżoną octem ściereczkę.
- Peklowanie – stosuje się w celu zakonserwowania mięsa na dłuższy okres (na 8-20 dni, poddaje się je peklowaniu).
Świeżość mięsa i jego przechowywanie – podsumowanie
Mięso stanowi doskonałe źródło białka, aminokwasów i licznych witamin. Jednak należy pamiętać o jego konserwacji i przechowywaniu. Ważne jest pochodzenie mięsa oraz jego świeżość. Wybierajcie mięso tylko najlepszej jakości od sprawdzonych producentów. Czasami warto kupić mniej, ale za to jeść zdrowiej!
One Comment