Przygotowanie i obróbka termiczna grzybów
W okresie jesiennym rozpoczyna się wielki „boom” na grzyby – w lesie dosłownie roi się od ich miłośników. Ponadto jest to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu z rodziną. Dla wielu z Nas znalezienie podgrzybka czy innego jadalnego grzyba jest prawdziwą frajdą. Zbieramy je w celach konsumpcyjnych (są świetnym dodatkiem do sosów czy dań). Jednak nie wielu z Nas zdaje sobie sprawę, że są bogactwem witamin i składników odżywczych. W dzisiejszym artykule podpowiem Wam jak powinno wyglądać przygotowanie i obróbka termiczna grzybów.
Przygotowanie i obróbka termiczna grzybów
Należy pamiętać, że do przyrządzania potraw należy używać wyłącznie grzybów jadalnych!!! Nie powinno się ich przetrzymywać. Należy je od razu ugotować lub ususzyć. Musisz wiedzieć, że grzyby jadalne stare, robaczywe i nadpsute są szkodliwe dla Naszego zdrowia, w związku z tym jeżeli trafisz na taki „egzemplarz” musisz go natychmiast wyrzucić!
Jeżeli interesuje Was temat przechowywania i konserwacji mięsa. Odsyłam was do linku poniżej.
Przygotowanie grzybów
Grzyby przygotowuje się w następujący sposób:
- odcina się kapelusze,
- skrobie trzony i ścina ich dolną część,
- płucze w wodzie kilka razy.
Przygotowanie i obróbka termiczna grzybów – grzyby suszone:
- przebiera się,
- myje,
- zalewa zimną wodą, aby napęczniały, przez co szybciej się gotują.
Przygotowanie i obróbka termiczna grzybów – podsumowanie
Zawsze przed spożyciem musimy upewnić się czy grzyb jest jadalny, nie jest nadpsuty czy robaczywy. Po odpowiedniej segregacji należy niezwłocznie przystąpić do obróbki grzybów. Najczęściej grzyby spożywamy na świeżo pod postacią sosów lub suszymy. Warto sięgać po grzyby jak najczęściej nie tylko ze względu na walory smakowe ale i zdrowotne. Grzyby są w dalszym ciągu niedoceniane – a to poważny błąd!!!