syrop z cerbuli
PrzekąskiZdrowie

Przepis na syrop z cebuli – zdrowa wersja syropów z aptek

Przepis na syrop z cebuli – zdrowa wersja syropów z aptek

Witajcie!
Zwłaszcza w okresie wzmożonych przeziębień. Ludzie masowo kupują różnego rodzaju leki czy suplementy. Ale czy nie warto wybrać innej alternatywy? może lepiej wypróbować stare sprawdzone, przepisy na wzmocnienie odporności? Dzisiaj przedstawię wam przepis na syrop z cebuli z ciekawymi dodatkami. Syrop mogą spożywać dzieci jak i dorośli jako profilaktykę zdrowotną. Wystarczy 1łyżeczka dziennie, aby istotnie wzmocnić swoją odporność.

Syrop z cebuli – będziecie potrzebować

  • 6 ząbków czosnku
  • 3 średnie czerwone cebule 
  • 3-centymetrowy kawałek świeżego, obranego korzenia imbiru
  • 2 cytryny
  • 11 goździków
  • miód – według uznania
  • Najważniejsze, żeby był wysokiej jakości ok 10 łyżek
  • Dodatki
  • Polecam dodać cynamon najlepiej w postaci kory ewentualnie w proszku (jeżeli używamy cynamonu w proszku dodajemy szczyptę do każdej warstwy. Natomiast jeżeli mamy dostęp do kory cynamonu. Polecam dodać 1-2 płatów
  • gwiazdka anyżu
  • gałązka świeżego rozmarynu
syrop z cebuli
syrop z cebuli

Sposób przygotowania

1. czosnek, cebulę oraz imbir kroimy w drobną kosteczkę. Cytryny kroimy w plasterki. Warstwowo przekładamy do szklanego pojemnika z przykrywką może być słoik. Na spód kładziemy trochę pokrojonego czosnku cebuli i imbiru oraz 2 plasterki cytryny. Zalewamy składniki 3 łyżkami ulubionego miodu. Dorzucamy szczyptę cynamonu gałązkę rozmarynu, gwiazdkę anyżu oraz 5 goździków. I kolejno nakładamy kolejną warstwę zgodnie z pierwszą.

Tak przygotowany syrop odkładamy na 24 h w zacienione miejsce przechowujemy go bez przykrycia w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu zakręcamy słoik bądź szklany pojemnik oraz odkładamy go do lodówki. Już po pierwszym dniu syrop nadaje się do spożycia. Możemy przechowywać taki syrop w lodówce maksymalnie do 2 tygodni.

syrop z cebuli

Syrop z cebuli – podawanie dzieciom

Najlepiej, żeby dziecko miało już wcześniej styczność z tymi składnikami. Dlatego warto podawać taki syropek dziecku od 4 roku życia. Dzieci powinny spożywać go w czasie przeziębienia lub profilaktycznie max 1 łyżka dziennie. Dorośli profilaktycznie lub w czasie choroby do 3 łyżek dziennie.
Więcej o tym dlaczego syrop z cebuli jest zdrowszą alternatywą od syropów sklepowych przeczytacie w linku poniżej.

Kobiety w ciąży – dawkowanie

Jeżeli chodzi o kobiety w ciąży powinny zastosować taki syrop wyłącznie w okresie przeziębienia w ilości nieprzekraczającej 1 łyżki dziennie. Wynika to z faktu, że syrop ten zawiera sporo przypraw korzennych. W małych ilościach dla kobiet w ciąży są nieszkodliwe wręcz działają prozdrowotnie. Jednak w dużych ilościach są niewskazane.

Zarówno imbir jak i goździki świetnie sobie radzą z nudnościami. Warto wiedzieć, że Goździki mogą zaszkodzić kobietom w ciąży borykającym się z problemami związanymi z krzepnięciem krwi, albo przyjmującym leki przeciwzakrzepowe. Poza tym mogą uczulać. Imbir jest zaś świetnym naturalnym produktem na nudności w ciąży. Jest bardzo często stosowany w suplementach i lekach dla kobiet w ciąży. Ale uwaga, jeżeli jesteś przyszłą mamą spożywaj go w umiarkowanych ilościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *