domowy hummus z suszonymi pomidorami
Przekąski

Przepis na domowy hummus z suszonymi pomidorkami

Przepis na domowy hummus z suszonymi pomidorkami

Witam,
dzisiaj zabieram was w podróż do dalekiego wschodu. Przychodzę do was z pomysłem na pyszną i zdrową przekąskę. Proponuję domowy hummus z suszonymi pomidorkami.  Pasta z ciecierzycy to bardzo szybki i zdrowy pomysł na śniadanie, kolację czy przekąskę. Jest bardzo prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu.

Domowy humus – lista składników

  • 1 duża szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3łyżki ciepłej wody
  • 5 suszonych pomidorków z zalewy oliwnej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
domowy hummus z suszonymi pomidorami
domowy hummus z suszonymi pomidorami

Domowy hummus – sposób przygotowania

Dzień wcześniej ciecierzyce zalewamy zimną wodą – tak aby dokładnie ją przykryć. I pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia dokładnie przepłukujemy i zalewamy ją ponownie czystą wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Co jakiś czas sprawdzając czy ziarna są już wystarczająco ugotowane. Gdy pod uciskiem palców zaczną się rozpadać, a jej środek stanie się kremowo-maślany, oznacza, że już jest gotowa.

Polecam zapoznać się z przepisem na mus z awokado. Link znajdziecie poniżej.

Przecedzamy ciecierzyce przez sitko i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Tak odcedzoną wrzucamy do blendera i miksujemy wraz z pozostałymi składnikami.  Blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Możemy podawać domowy hummus z ulubionym pieczywem, krakersami czy po prostu z warzywkami.
Smacznego!

PS. Hummus to inaczej pasta z ciecierzycy, której właściwości i wartości odżywcze są od lat doceniane na Bliskim Wschodzie. Hummus ma stosunkowo dużo kalorii, więc należy go spożywać w rozsądnych ilościach. Ponadto, dostarczy nam wielu witamin i składników mineralnych. Jest bogatym źródłem białka. W związku z tym stanowi podstawę diety wegetariańskiej i wegańskiej. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest łączenie ciecierzycy z pastą z sezamu (tahini), która dostarcza aminokwasu metioniny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *