Przepis na domowy hummus z suszonymi pomidorkami
Witam,
dzisiaj zabieram was w podróż do dalekiego wschodu. Przychodzę do was z pomysłem na pyszną i zdrową przekąskę. Proponuję domowy hummus z suszonymi pomidorkami. Pasta z ciecierzycy to bardzo szybki i zdrowy pomysł na śniadanie, kolację czy przekąskę. Jest bardzo prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu.
Domowy humus – lista składników
- 1 duża szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3łyżki ciepłej wody
- 5 suszonych pomidorków z zalewy oliwnej
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Domowy hummus – sposób przygotowania
Dzień wcześniej ciecierzyce zalewamy zimną wodą – tak aby dokładnie ją przykryć. I pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia dokładnie przepłukujemy i zalewamy ją ponownie czystą wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Co jakiś czas sprawdzając czy ziarna są już wystarczająco ugotowane. Gdy pod uciskiem palców zaczną się rozpadać, a jej środek stanie się kremowo-maślany, oznacza, że już jest gotowa.
Polecam zapoznać się z przepisem na mus z awokado. Link znajdziecie poniżej.
Przecedzamy ciecierzyce przez sitko i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Tak odcedzoną wrzucamy do blendera i miksujemy wraz z pozostałymi składnikami. Blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Możemy podawać domowy hummus z ulubionym pieczywem, krakersami czy po prostu z warzywkami.
Smacznego!
PS. Hummus to inaczej pasta z ciecierzycy, której właściwości i wartości odżywcze są od lat doceniane na Bliskim Wschodzie. Hummus ma stosunkowo dużo kalorii, więc należy go spożywać w rozsądnych ilościach. Ponadto, dostarczy nam wielu witamin i składników mineralnych. Jest bogatym źródłem białka. W związku z tym stanowi podstawę diety wegetariańskiej i wegańskiej. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest łączenie ciecierzycy z pastą z sezamu (tahini), która dostarcza aminokwasu metioniny.