Produkty typu light, czy powinniśmy po nie sięgać?
Popularność produktów light
W każdym sklepie niezależnie od tego czy jest to supermarket czy zwykły przydrożny sklepik natrafić możemy na produkty typu light. Media zachęcają nas do kupna tych produktów, reklamują je jako te zdrowsze, które posiadają obniżoną zawartość tłuszczów i cukrów. Ale jaka jest prawda? czy te produkty są zdrowe? Czy warto po nie sięgać. ? Aby odpowiedzieć na te pytania musimy poznać genezę powstania tych produktów.
Produkty typu light – geneza powstania
Geneza powstania produktów light sięga lat 80 XX wieku. W tym właśnie okresie tłuszcz stał się głównym wrogiem społeczeństwa. Uważano, że produkty bogate w tłuszcz są główną przyczyną wielu chorób w tym: otyłości, chorób serca, chorób układu krążenia i wielu innych. Na szczęście dziś wiadomo, że tłuszcze nie są wcale takie złe. Pojawiła się potrzeba więc trzeba było jakoś rozwiązać ten problem, w związku z tym producenci zaczęli na szeroką skalę zastępować tłuszcz. Początkowo zastępowali go tłuszczem roślinnym, w późniejszym etapie zaczęli dodawać cukier oraz sztuczne słodziki do produktów nisko tłuszczowych. W ten oto sposób pojawiły się produkty typu light.
Produkty typu light nierozerwalnie łączą się z Aspartamem – wokół którego krążą liczne kontrowersje. Więcej o tym słodziku przeczytacie w linku poniżej 😉
Wokół produktów light krąży wiele kontrowersji, z jednej strony mają nam pomóc w odchudzaniu ze względu na niską zawartość cukru czy tłuszczu z drugiej zaś strony są często obiektem krytyki ze względu na to, że producenci zamiast cukru umieszczają sztuczne słodziki a zamiast tłuszczu cukier.
Produkty typu light – zagrożenia
W sytuacji, gdy produkt ma obniżoną zawartość danego składniku np. cukru czy tłuszczu trzeba go czymś zastąpić by nie utracić charakterystycznego smaku. Często produkty o obniżonej zawartości tłuszczu zawierają nieco więcej cukru, wzmacniaczy smaku i wiele innych substancji. Taki produkt staje się bardziej przetworzony. To, że kupiliśmy produkt typu light nie oznacza, że powinniśmy zjeść go więcej. Samo w sobie sformułowanie light nie świadczy o tym, że produkt jest np. zdrowszy. Ludzie postrzegają produkty light jako te lżejsze w związku z tym uważają, że mogą zjeść tych produktów więcej bez żadnych konsekwencji. Niestety to błędne przekonanie.
Podsumowanie
Ogrom produktów oznaczonych napisami : light, fit, fitness czy sport w rzeczywistości nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Takie oznaczenia mogą jedynie świadczyć o tym, że produkt zawiera np. L-karnitynę, która pomaga pozbyć się zbędnego tłuszczu podczas aktywności fizycznej. Wcale nie musi to oznaczać, że wartość kaloryczna jest niższa.
Na półkach sklepowych możemy znaleźć również produkty light o obniżonej zawartości tłuszczu lub zupełnie go pozbawione. Taki wybór również nie należy do najkorzystniejszych, ponieważ może doprowadzić do niedoborów witamin A, E i D, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Wiele produktów oznaczonych jako fit niestety są słabej jakości. Przede wszystkim musimy czytać składy, ponieważ to w nich często możemy spotkać nieproszonych gości tj.: sztuczne słodziki, zagęszczanie, stabilizatory, wzmacniacze smaku i wiele innych. Bądźmy świadomymi konsumentami nie dajmy się zwodzić reklamą.
One Comment