Nietolerancja histaminy, czemu często mylimy ją z alergią?
W dzisiejszym świecie zmagamy się z wieloma alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Czasami nawet dokładnie nie wiemy co nas uczula więc sami eliminujemy produkty, bo gdzieś usłyszeliśmy, że dana substancja może mieć potencjał alergiczny. Jednak wykluczanie produktów na własną rękę nie jest najlepszym pomysłem. W dzisiejszym artykule dowiecie się czym jest nietolerancja histaminy, dlaczego ją tak łatwo pomylić z alergią lub nietolerancją pokarmową oraz jakich produktów unikać a jakie wprowadzić do naszej codziennej diety.
Czym jest histamina?
Histamina jest niezbędnym hormonem wytwarzanym w naszym organizmie. Co ciekawe nasz ustrój produkuje jej tyle ile na dany moment potrzebujemy. Naturalnie występuje w naszym ciele i pozytywnie na nie wpływa. Goi rany, wspomaga szybką regenerację oraz reguluje napięci mięśni gładkich.
Jeżeli dostarczamy sobie histaminę wraz z żywnością to w większości przypadków jej nadmiar jest rozkładany przez enzym DAO – diaminoksydazę. Dlatego, nawet jeśli spożywamy dużą ilość pokarmów bogatych w ten hormon nie odczuwamy żadnych skutków ubocznych. W przypadku gdy mamy upośledzony enzym rozkładający histaminę lub jest on znacząco osłabiony przez np. działanie niektórych leków musimy liczyć się z przykrymi konsekwencjami. Wówczas spożywanie produktów z histaminą może być dla nas szkodliwe.
Nietolerancja histaminy
Do nietolerancji histaminy dochodzi w momencie, gdy w organizmie występuje brak lub niedobór enzymu rozkładającego ten hormon – diaminooksydazy (DAO). Może również dojść do niej w sytuacji dysproporcji spożywania histaminy z pożywieniem, a zdolnością enzymu DAO do jej rozkładania. No dobrze, ale skąd mamy wiedzieć, że cierpimy na nietolerancję histaminy? No cóż powinniśmy zrobić odpowiednie badania (stężenia DAO i histaminy).
Jeżeli stwierdzono u Ciebie nietolerancję histaminy, konieczne jest wprowadzenie diety eliminacyjnej –czyli wykluczenie produktów bogatych w ten hormon. Oprócz tego, warto zadbać o uszczelnienie bariery jelitowej.
Powinieneś unikać żywności wzbogaconej o histaminę. Co ciekawe objawy nietolerancji lub alergii mogą pojawiać się także wtedy, kiedy stężenie hormonu w organizmie wzrasta. Dzieje się to nie tylko po zjedzeniu niektórych produktów ale również w przypadku uszkodzeń ciała, kiedy organizm w naturalny sposób wytwarza więcej tego hormonu, aby przyspieszyć gojenie. Podwyższony poziom histaminy może być również spowodowany stresem, infekcją lub wysiłkiem fizycznym. Swędzenie skóry, jej gwałtowne zaczerwienienia, opuchlizna czy kołatania serca i duszności mogą świadczyć o poważnym problemie. W związku z tym z diety należy wyeliminować niektóre produkty.
Pamiętajcie, że histamina występuje również w tytoniu i alkoholu. Dlatego moi drodzy, unikamy również tych używek, ponieważ ich nadmierna konsumpcja może doprowadzić do zaostrzenia objawów.
Nietolerancja histaminy – czego unikać?
Osoby mające nietolerancję histaminy powinny unikać:
- orzechów włoskich i nerkowca;
- serów dojrzewających;
- octu;
- produktów wędzonych i konserwowych;
- owoców morza;
- kiszonej kapusty;
- szpinaku;
- bakłażana;
- soi;
- pomidorów i przetworów pomidorowych (ketchup, koncentrat);
- niektórych owoców (papaja, śliwki, awokado, gruszki, cytrusy, banany, truskawki, kiwi);
- przypraw tj.: curry, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, chili;
- napojów energetycznych;
- czarnej herbaty;
- kakao;
- czekolady;
- czerwonego wina;
- drożdży.
Warto unikać produktów wysoko przetworzonych. Sięgajmy po te świeże i nieprzetworzone. Czytamy składy! Postępujemy w myśl zasady im mniej tym lepiej. Co ciekawe zaobserwowano wysokie poziomy histaminy u osób z SIBO oraz tych u których występują poważne niedobory witaminy B6, witaminy C, cynku i miedzi.
Wiele pokarmów stanowi źródło histaminy. Zawartość tego hormonu w świeżych produktach jest niewielka. Natomiast wzrasta w produktach poddawanych takim procesom jak: wędzenie czy konserwacja. Istnieje ponadto grupa produktów spożywczych, które same nie stanowią źródła histaminy, natomiast stymulują nadmierną jej syntezę w organizmie. U zdrowych ludzi hormon ten jest rozkładany za sprawą enzymu DAO.
Jeżeli zmagasz się z nietolerancją histaminy powinieneś unikać produktów przetworzonych np. orzechów, serów dojrzewających, awokado, wędzonych wyrobów mięsnych, produktów wzbogaconych o sztuczne barwniki i aromaty, szpinaku, kapusty kiszonej, papai, śliwek, gruszek, wędzonych ryb czy pomidorów
Nietolerancja histaminy jakie produkty wprowadzić:
Warto wprowadzić produkty świeże, nieprzetworzone, takie które nie będą nam długo zalegać w lodówce. O krótkiej dacie ważności. Należy pamiętać o tym, że procesy takie jak:
- fermentacja (np. kiszonki),
- dojrzewanie (np. sery, ale także szynka parmeńska czy salami, przejrzałe owoce i warzywa), suszenie,
- wędzenie
zwiększają zawartość histaminy w produkcie. W związku z tym szczególnie uważaj na te produkty. Powinieneś również włączyć do diety pokarmy, które wspomagają pracę układu nerwowego a tym samym walczą ze stresem tj.
- produkty zbożowe (m.in. kasza gryczana, ryż brązowy, komosa ryżowa), obfitujące w magnez oraz witaminy z grupy B.
- oleje roślinne bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 bogatym źródłem tych kwasów jest siemię lniane. Więcej o nim przeczytasz w linku poniżej.
Podsumowanie
Nietolerancja histaminy ma podobne objawy do zwykłej alergii. Jeżeli np. po zjedzeniu żółtego sera, ryb, niektórych owoców lub wypicia lampki czerwonego wina odczuwacie takie dolegliwości jak zaczerwienienie twarzy, pokrzywkę, napady migreny, swędzenie, pieczenie, kichanie czy łzawienie. W pierwszej kolejności powinniście zrobić odpowiednie testy alergiczne, jeżeli nic Wam nie wyjdzie warto przeprowadzić badania w kierunku nietolerancji histaminy.
Jeżeli wykryto u Ciebie nietolerancję na histaminę konieczna jest dieta eliminacyjna. Oczywiście ważne jest to, aby dietę ułożył dla Ciebie odpowiedni specjalista, który na podstawie Twoich badań wybierze produkty, które będą dla Ciebie najlepsze.
3 Comments