Nietolerancja histaminy, czemu często mylimy ją z alergią?
W dzisiejszym świecie zmagamy się z wieloma alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Czasami nawet dokładnie nie wiemy co nas uczula więc sami eliminujemy produkty, bo gdzieś usłyszeliśmy, że dana substancja może mieć potencjał alergiczny. Jednak wykluczanie produktów na własną rękę może być wręcz destrukcyjne! W dzisiejszym artykule dowiecie się czym jest nietolerancja histaminy, dlaczego ją tak łatwo pomylić z alergią lub nietolerancją pokarmową oraz jakich produktów unikać a jakie wprowadzić do naszej codziennej diety.
Czym jest histamina?
Warto wiedzieć, że histamina jest niezbędnym hormonem wytwarzanym w naszym organizmie. Naturalnie występuje w naszym ciele i pozytywnie na nie wpływa. Goi rany, wspomaga szybką regenerację oraz reguluje napięci mięśni gładkich. Histamina produkowana w naszym ciele jest wręcz nam niezbędna. Jednak to nasz organizm wytwarza jej tyle ile na dany moment potrzebujemy.
Jeżeli dostarczamy sobie histaminę wraz z żywnością to w większości przypadków jej nadmiar jest rozkładany przez enzym DAO – diaminoksydazę. Dlatego, nawet jeśli spożywamy dużą ilość pokarmów bogatych w histaminę, nie odczuwamy żadnych skutków ubocznych. Natomiast jeżeli mamy upośledzony enzym rozkładający histaminę lub jest on znacząco osłabiony przez np. działanie niektórych leków musimy liczyć się z przykrymi konsekwencjami. Wówczas spożywanie produktów z histaminą może być dla nas szkodliwe.
Nietolerancja histaminy
Do nietolerancji histaminy dochodzi w momencie, gdy w organizmie występuje brak lub niedobór enzymu rozkładającego histaminę – diaminooksydazy (DAO). Może również dojść do niej w sytuacji dysproporcji spożywania histaminy z pożywieniem, a zdolnością enzymu DAO do jej rozkładania. No dobrze, ale skąd mamy wiedzieć, że cierpimy na nietolerancję histaminy? No cóż powinniśmy zrobić odpowiednie badania, w których wykonujemy oznaczenie stężenia DAO i histaminy.
Jeżeli stwierdzono u nas nietolerancję histaminy, konieczne jest wprowadzenie diety eliminacyjnej –czyli wykluczenie produktów bogatych w histaminę. Oprócz tego, warto zadbać o uszczelnienie bariery jelitowej. Należy pamiętać o tym, że histamina jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Istnieją jednak osoby, które mają nietolerancję na produkty bogate w histaminę.
Jeżeli stwierdzono u ciebie taką nietolerancję lub alergię powinieneś unikać żywności wzbogaconej o histaminę. Co ciekawe objawy nietolerancji lub alergii mogą pojawiać się także wtedy, kiedy stężenie hormonu w organizmie wzrasta. Dzieje się to nie tylko po zjedzeniu produktów z histaminą, ale również w przypadku uszkodzeń ciała, kiedy organizm w naturalny sposób wytwarza więcej tego hormonu, aby przyspieszyć gojenie. Podwyższony poziom histaminy może być również spowodowany stresem, infekcją lub wysiłkiem fizycznym. Swędzenie skóry, jej gwałtowne zaczerwienienia, opuchlizna czy kołatania serca i duszności mogą świadczyć o poważnym problemie związanym z histaminą. Dlatego dieta w nietolerancji na histaminę jest wręcz konieczna.
Należy pamiętać, że histamina występuje również w tytoniu i alkoholu. Dlatego moi drodzy, jeżeli mamy nietolerancję na histaminę unikamy również tych używek, ponieważ ich nadmierna konsumpcja może doprowadzić do zaostrzenia objawów.
Nietolerancja histaminy – czego unikać?
Osoby mające nietolerancję na histaminę powinny unikać:
- orzechów włoskich i nerkowca;
- serów dojrzewających;
- octu;
- produktów wędzonych i konserwowych;
- owoców morza;
- kiszonej kapusty;
- szpinaku;
- bakłażana;
- soi;
- pomidorów i przetworów pomidorowych (ketchup, koncentrat);
- niektórych owoców (papaja, śliwki, awokado, gruszki, cytrusy, banany, truskawki, kiwi);
- przypraw tj.: curry, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, chili;
- napojów energetycznych;
- czarnej herbaty;
- kakao;
- czekolady;
- czerwonego wina;
- drożdży.
Warto jest unikać wszystkich produktów wysoko przetworzonych i sięgać po te świeże i nieprzetworzone. Dlatego moi drodzy czytamy składy! Postępujemy w myśl zasady im mniej tym lepiej. Co ciekawe zaobserwowano wysokie poziomy histaminy u osób z SIBO oraz tych u których występują poważne niedobory witaminy B6, witaminy C, cynku i miedzi.
Nietolerancja histaminy jakie produkty wprowadzić:
Warto wprowadzić produkty świeże, nieprzetworzone, takie które nie będą nam długo zalegać w lodówce. O krótkiej dacie ważności. Należy pamiętać o tym, że procesy takie jak:
- fermentacja (np. kiszonki),
- dojrzewanie (np. sery, ale także szynka parmeńska czy salami, przejrzałe owoce i warzywa), suszenie,
- wędzenie
zwiększają zawartość histaminy w produkcie. Dlatego jeżeli masz potwierdzoną nietolerancję na histaminę szczególnie uważaj na te produkty. Powinieneś również włączyć do diety produkty, które wspomagają pracę układu nerwowego a tym samym walczą ze stresem tj.
- produkty zbożowe (m.in. kasza gryczana, ryż brązowy, komosa ryżowa), obfitujące w magnez oraz witaminy z grupy B.
- oleje roślinne bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 bogatym źródłem tych kwasów jest siemię lniane. Więcej o nim przeczytasz w linku poniżej.
Podsumowanie
Nietolerancja na histaminę ma podobne objawy do zwykłej alergii. Jeżeli np. po zjedzeniu żółtego sera, ryb, niektórych owoców lub wypicia lampki czerwonego wina odczuwacie takie dolegliwości jak zaczerwienienie twarzy, pokrzywkę, napady migreny, swędzenie, pieczenie, kichanie łzawienie. W pierwszej kolejności powinniście zrobić odpowiednie testy alergiczne, jeżeli nic wam nie wyjdzie warto przeprowadzić badania w kierunku nietolerancji histaminy.
Jeżeli wykryto u Ciebie nietolerancję na histaminę konieczna jest dieta eliminacyjna. Oczywiście ważne jest to, aby dietę ułożył dla ciebie odpowiedni specjalista, który na podstawie twoich badań wybierze produkty które będą dla Ciebie najlepsze.
2 Comments