mazurek przepis
Desery

Mazurek przepis na święta i nie tylko

Mazurek przepis na święta i nie tylko

Witajcie
Dziś przychodzę do Was z przepisem na kruchy mazurek z kajmakiem waniliowym, czekoladowym lub kawowym opcjonalnie do wyboru. W myśl zasady dla każdego coś smacznego 😉

Przepis na kajmak do mazurka znajdziecie w linku poniżej 😉

Mazurek przepis – będziecie potrzebować
na kruche ciasto:

  • 300g mąki krupczatki,
  • 200g masła (o temp. pokojowej)
  • 100g cukru pudru,
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka śmietanki 18%
mazurek przepis

Kajmak waniliowy:

  • 1/2 l mleka lub śmietanki,
  • 400g cukru,
  • 50-100g masła,
  • 1/3 laski wanilii,
  • 1 łyżka karmelu.

Mazurek przepis

Rozpoczynamy od przyrządzenia kruchego ciasta. W tym celu mąkę przesiewany na stolnicę, żółtka oddzielamy od białek, Następnie ucieramy żółtka z cukrem pudrem Mąkę z masłem koniecznie musimy posiekać nożem! ( jest to istotne żeby to zrobić aż do momentu połączenia się składników, ponieważ w ten sposób ciasto się odpowiednio napowietrzy co sprawi, że nie będzie takie zbite)

Następnie stopniowo dodajemy utarte żółtka z  cukrem pudrem, płaską łyżeczkę do pieczenia, 30 g cukru waniliowego, startą laskę wanilii, 1 łyżka śmietany 18%, szczyptę soli i szybko zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy w chłodnym miejscu na 20-30 minut.

Czwartą część ciasta odkładamy, resztę wałkujemy na grubość ok 3/4 cm. Układamy na prostokątnej lub kwadratowej blaszce. Palcami wyrównujemy brzegi, które smarujemy wokół białkiem. Z jednej czwartej części ciasta formujemy wałeczek grubości palca, dopasowujemy i mocno dociskamy. Układamy dookoła kruchego ciasta.

Powierzchnie ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy ciasto do gorącego, dobrze rozgrzanego piekarnika (pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut, aż mazurek uzyska piękny, złoty kolor). Następnie wyciągamy ciasto. Dodajemy kajmak waniliowy do którego dorzucamy 1 łyżeczkę karmelu. Ugotowany kajmak wykładamy na mazurek, równo rozsmarowujemy i posypujemy rodzynkami i startą skórką pomarańczową. Zamiast kajmaku waniliowego można użyć czekoladowego lub kawowego.

SMACZNEGO 🙂

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *