Kolagen w diecie i kosmetykach – czy to ma sens ?
Każda z nas marzy o pięknej, jędrnej skórze. W związku z tym, wykonujemy różne zabiegi oraz stosujemy kosmetyki, które mają nas ustrzec przed przedwczesnym starzeniem się. Rynek kosmetyków jest ogromny a produktów anty age-ing jest tak wiele, że zwykłemu konsumentowi jest trudno się w tym odnaleźć. Media promują kolagen jako substancje zabezpieczającą nas przed nieprzyjemnymi objawami starzenia się skóry. W dzisiejszym artykule postaram się odpowiedzieć na pytanie czy stosowanie kolagenu ma sens?.
Jeżeli szukacie tańszej wersji kolagenu, to odsyłam Was do linku poniżej 😉
Czym jest kolagen ?
Kolagen, jest substancją naturalnie występującą w ciele człowieka. Ponadto stanowi budulec wielu narządów. Z upływem lat, ilość kolagenu stopniowo spada, w związku z tym pojawiają się zmarszczki, problemy ze stawami czy kłopoty z krążeniem. Jest to substancja o wielu właściwościach. Stosuje się go m.in. do produkcji kremów, maści, żeli, masek oraz jako suplement diety. Ponadto z kolagenu produkuje się nici chirurgiczne i kompresy do leczenia ran oraz oparzeń.
Kolagen, jest białkiem wytwarzanym przez nas organizm, które im bardziej jest starsze, tym trudniej się rozpuszcza. W związku z tym między łańcuchami ubywa miejsca dla wody, w efekcie np. skóra staje się przesuszona. Już na pierwszy rzut oka widać, że jest w złej kondycji. Aby skóra powróciła do dawnej formy, nie wystarczy posmarować jej kremem z kolagenem.
Badania
Przeprowadzono wiele badań mających udowodnić działanie kolagenu. W jednym z nich, wzięło udział 69 kobiet w wieku 35-55 lat, zostały one przypadkowo przydzielone do grup otrzymujących 2,5 g lub 5,0 g hydrolizatu kolagenu lub placebo przez 8 tygodni. W efekcie badań już po 4 tygodniach suplementacji u kobiet zauważono wyższy poziom elastyczności skóry. Natomiast poziom nawilżenia wzrósł w niewielkim stopniu.
W innych badaniach klinicznych, doustna suplementacja peptydem kolagenowym w istotny sposób zwiększyła nawilżenie skóry, po 8 tygodniach stosowania. Znacząco wzrosła gęstość kolagenu w skórze właściwej.
Kolagen w kosmetologii
W produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry kolagenu jest niewiele. Dla naukowców najlepszym i najczystszym kolagenem jest ten ze ścięgna ogona szczura. Wyobraźcie sobie, ile trzeba by było ogonów, aby wyprodukować dużą ilość materiału. 🙂
Kolagen stosowany w kosmetykach, pozyskiwany jest głównie z rybich skór. Oczywiście, można również wykorzystywać w tym celu łuski, ale jest to mało wydajne i nieopłacalne. Często ludzie zastanawiają się, czy kolagen może być wegański. Kolagen jest białkiem pochodzenia zwierzęcego, ale można go wytworzyć również w sposób syntetyczny ( można wytworzyć peptydy podobne do kolagenu zwierzęcego). Jednak substancja wytworzona w sposób syntetyczny nie posiada takich samych właściwości co kolagen naturalny ( zwierzęcy). Mimo to kosmetyki z kolagenem wegańskim są produkowane na szeroką skalę, a ich cena jest wysoka.
Suplementacja – czyli jak wybrać dobry kolagen.
Aby opowiedzieć na to pytanie należałoby zwrócić uwagę jakie jest źródło pochodzenia kolagenu. Na półkach sklepowych najczęściej możemy spotkać: kolagen wołowy, kolagen wieprzowy, kolagen morski oraz kolagen syntezowany chemicznie ( tzw wegański ). Współcześnie odkryto 29 różnych typów kolagenu u ludzi. Najpopularniejszymi typami są kolagen typu 1 i 3 oraz kolagen typu 2.
Różnice między 3 najpopularniejszymi typami kolagenu?.
Kolagen typu I zawiera około 90% całego kolagenu naszego ciała. Jest to główny składnik kości, więzadeł, ścięgien, skóry, rogówki. Jest odpowiedzialny za wytrzymałość na rozciąganie tkanek, oraz za sztywność kości.
Kolagen typu II jest głównym składnikiem tkanki szklistej (ok. 80%)
Kolagen typu III –jest elementem skóry właściwej, tkanek wątroby, płuc, śledziony i naczyń krwionośnych.
Najlepsze jest połączenie włókien kolagenowych typu 1 i 3. Taka konfiguracja nadaje elastyczność tkankom.
Kolagen typu I występuje w znacznej ilości np. w kolagenie morskim. Ponadto ma wpływ na formowanie się kości, skóry i innych tkanek. Dodatkowo kolagen typu I najobficiej występuje w naszym organizmie. Jest to najsilniejszy i najskuteczniejszy typ. Natomiast kolagen wołowy oraz wieprzowy jest to zazwyczaj mieszanina kolagenu typu I i typu III.
Zwierzęta, z których jest pozyskiwany kolagen wieprzowy czy wołowy, powinny znajdować się pod stałą kontrolą weterynaryjną. Istotny wpływ na jakość kolagenu ma środowisko, w którym żyły zwierzęta. Pod względem bezpieczeństwa lepszą opcją jest wybranie kolagenu wieprzowego bądz wołowego niż morskiego. Wynika to z faktu, że łatwiej jest zweryfikować czy kolagen pochodzi od zwierząt hodowanych w kontrolowanej hodowli. W przypadku kolagenu morskiego jest to trudne do ustalenia.
Podsumowanie
Jeżeli ktoś by mi kiedyś zadał pytanie, czy warto się suplementować kolagenem zdecydowanie bym odradziła. Wynikało to z faktu, że niegdyś uważało się, że produkty pochodzące z kolagenu są jedynie hydrolizowane do aminokwasów w przewodzie pokarmowym przed wchłonięciem do układu krążenia. Czyli generalnie nie przynosiły żadnych efektów.
Dziś dzięki licznym badanią istnieje wiele dowodów wskazujących, że peptydy mogą być wchłaniane częściowo w stanie nienaruszonym. Oznacza to, że stosowanie kolagenu może być skuteczne i w istotny sposób wpłynąć na stan naszej skóry. Oficjalnie twierdzi się, że najkorzystniejsze dla nas jest stosowanie kolagenu morskiego. Jednak osobiście uważam, że stosowanie kolagenu wieprzowego czy wołowego jest bezpieczniejsze oraz przynosi podobne efekty.
2 Comments