Kasza jaglana ze śliwkami – sposób na zdrowy deserek
Witajcie dzisiaj przychodzę do was ze zdrowym i smacznym deserem. Kasza jaglana ze śliwkami jest idealnym posiłkiem dla zabieganych. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekty mogą was zaskoczyć.
Będziecie potrzebować :
- 20 dkg kaszy,
- 15-16 dkg suszonych śliwek,
- 6 dkg tłuszczu,
- 3/4 l wody,
- Sól (himalajska lub kłodawska)
- cukier,
- 3dkg masła.
Jeżeli macie ochotę na deser czekoladowy odsyłam was do przepisu na „Domowy krem czekoladowy czyli przepis na zdrowy deserek”. Link znajdziecie poniżej.
Kasza jaglana ze śliwkami – sposób przygotowania:
Świeże śliwki dokładnie myjemy i gotujemy na półmiękko, wyjmujemy pestki. Następnie kaszę opłukujemy, sparzamy wrzącą wodą. Odsączamy i zalewamy gorącą wodą tak aby kaszę pokryć 2 krotnie. Dokładnie mieszamy kaszę ze śliwkami, dodajemy tłuszcz, sól i cukier do smaku. Całość zagotowujemy oraz wstawiamy pod przykryciem do piekarnika na 30-40 minut. Polecam podawać posypaną cukrem i polaną tłuszczem.
Smacznego!