Kamica nerkowa dieta i wszystko co powinieneś wiedzieć
Sposób odżywienia niewątpliwie odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Kamica nerkowa jest jedną z tych chorób przy których sposób odżywiania może wywierać pewien wpływ na tworzenie się kamieni. Sprzyja temu niedobór witamin A i D. Skład kamieni bywa różny, w związku z tym możemy cierpieć na kamice szczawianową, moczanową, fosforanową lub wapniową (występuje ona bardzo rzadko).
Kamica nerkowa – co to jest?
Właściwie czym jest kamica nerkowa i skąd się bierze? czy każdy z nas jest narażony na jej wystąpienie?
Najprościej mówiąc kamienica nerkowa to złogi powstające z substancji chemicznych zawartych w moczu. No cóż…mocz jest mixem wielu substancji chemicznych, które w normalnych warunkach powinny się w nim rozpuszczać. Jednak czasem się tak nie dzieje i stężenie tych substancji robi się zbyt duże. Dochodzi wtedy do powstania drobnych kryształków, tzw. „piasku”. W momencie, gdy zaczną się ze sobą zlepiać, powstają złogi, nazywane kamieniami nerkowymi. W żadnym wypadku nie należy bagatelizować tej choroby. Nieleczona może doprowadzić do blokady moczowodu czy nerki, jej uszkodzenia, a nawet niewydolności, a to już niebezpieczne dla Naszego życia!!!

Kamica nerkowa – kto może zachorować?
Oczywiście niektórzy z nas mają większe predyspozycje do powstania kamicy nerkowej często jest ona uwarunkowana genetycznie lub spowodowana problemami z nerkami. Jednak i Ci całkowicie zdrowi przyjmujący bardzo duże dawki suplementów z witaminą C, D lub preparatów wapnia, mogą nieświadomie doprowadzić do powstania kamieni, ponieważ nadmiar witamin może przyczynić się do rozwoju tej choroby! więc moi kochani ostrożnie z suplementami. Więcej o nich przeczytacie w linku poniżej.
Alkohol
Mimo iż wpływ spożywania produktów zawierających składniki, z których powstają kamienie nie został potwierdzony. Warto zadbać o to, aby wykluczyć lub ograniczyć alkohol nawet ten niskoprocentowy!
Dieta w kamicy szczawianowej
Powinna polegać na wyeliminowaniu z pożywienia produktów zawierających kwas szczawianowy lub jego sole np. :
- Kakao,
 - Szpinak,
 - Herbata,
 - Czekolada,
 - Szczaw,
 - figi,
 - Rabarbar.
 
Dieta w kamicy moczanowej
Osoby u których zdiagnozowano kamice moczanową powinny stosować dietę z wyłączeniem produktów bogatych w puryny min:
- podroby zwierzęce (tj. wątróbka, ozory, grasica),
 - sardynki,
 - śledzie,
 - wywary z mięsa, ryb i grzybów,
 - soczewica.
 
Osoby te powinny również ograniczyć:
- spożycie mięsa i ryb,
 - drożdży,
 - warzyw strączkowych,
 - grzybów,
 - czekolady,
 - szpinaku,
 - kawy,
 - herbaty,
 - kakao.
 
Dieta w kamicy fosforanowej
Jej głównym założeniem jest stosowanie produktów zakwaszających oraz ograniczeniu produktów bogatych w fosfor. Osoby u których zdiagnozowano kamice fosforanową powinny sięgać po produkty tj.
- warzywa strączkowe,
 - mięso,
 - drób,
 - ryby,
 - produkty zbożowe,
 - sery,
 - jaja.
 
Warto pamiętać, że tłuszcze i cukier nie mają wpływu na odczyn moczu.
Kamica nerkowa – podsumowanie
Jeżeli odczuwasz silne bóle w okolicach nerek koniecznie udaj się do lekarza – być może cierpisz na kamice nerkową. Po zdiagnozowaniu powinieneś niezwłocznie zmienić dietę. W tym celu polecam udać się do zaufanego dietetyka lub zapraszam do zapoznania się z moją ofertą – link znajdziecie poniżej 😉