kajmak waniliowy
Desery

Kajmak waniliowy idealny dodatek do Twojego ciasta!

Kajmak waniliowy idealny dodatek do Twojego ciasta!

Kajmak waniliowy jest idealnym dodatkiem do wielu ciast w tym do tradycyjnego mazurka. Można go kupić w sklepie lub przyrządzić samemu w domu. Idealnie sprawdzi się jako masa do mazurka. Przepis na to pyszne ciasto znajdziecie w linku poniżej.

Kajmak waniliowy przepis – będziecie potrzebować:

  • 1/2l mleka lub śmietanki,
  • 400g cukru,
  • 50-100g masła,
  • 1/2 laski wanilii 
kajmak waniliowy

Kajmak waniliowy przepis – sposób przygotowania

Mleko z cukrem gotujemy na silnym ogniu tak długo aż masa zgęstnieje. W trakcie gotowania cały czas mieszamy, aby masa się nie przypaliła! Kajmak jest gotowy w momencie, gdy kropka masy szybko zastyga i nie rozlewa się. Należy go lekko przesadzić i ucierać wałkiem.

Gdy gęstość masy odpowiada gęstości śmietany dodajemy zmiękczone masło i jeszcze chwilkę ucieramy. Masą tą należy szybko polewać, ponieważ bardzo szybko zastyga. Kajmak sporządzony w większej ilości należy przetrzymywać w naczyniu z gorącą wodą, aby szybko nie zgęstniał!
Do kajmaku można dodać 1-2 łyżki karmelu, uzyskuje się wówczas ładniejszy kolor i lepszy smak.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *