Fluor – śmiertelny wróg ? czy samo zdrowie
W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o szkodliwości fluoru. Powstało bardzo wiele publikacji odnoszących się do tego tematu. Autorzy przedstawiają w nich, argumenty świadczące o niekorzystnym wpływie tego pierwiastka na nasze zdrowie. Stomatolodzy zachęcają nas do jego stosowania, natomiast zwolennicy medycyny alternatywnej przywołują poważne konsekwencje jego aplikacji. Większości z nas fluor kojarzy się głównie z pastami do zębów. Nieliczni jednak wiedzą o tym, że, pierwiastek ten występuje również w glebie, powietrzu, a nawet wodzie.
Jeżeli chcielibyście się dowiedzieć jak zrobić naturalną pastę do zębów bez fluoru, to odsyłam Was do linku poniżej 😉
Fluor – charakterystyka
Fluor jest pierwiastkiem chemicznym, którego największe stężenie, występuje w zębach i w kościach. Jest substancją powszechnie występującą na ziemi. Pierwiastek ten, jest niemetalem, który w stanie wolnym jest żółto-zielonym gazem o ostrym zapachu (przypominającym nieco chlor) i toksycznym działaniu.
Wyizolowanie tego pierwiastka zawdzięczamy francuskiemu chemikowi H. Moissanowi. Odkrycie to, przyniosło mu nagrodę Nobla w dziedzinie chemii.
Jaką rolę pełni fluor w naszym organizmie.? I czy naprawdę go potrzebujemy.?
fluor pełni szereg istotnych funkcji min:
- wspomaga prawidłową mineralizację zębów i kości,
- znacząco ogranicza rozwój bakterii (walczy z próchnicą),
- remineralizuje uszkodzone szkliwo,
- zmniejsza wrażliwość zębów na kwaśne środowisko jamy ustnej oraz wzmacnia strukturę skóry, włosów, ścięgien i mięśni.
Zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest uzależnione od wielu czynników. Przede wszystkim od wieku, wagi oraz płci. Kobiety dorosłe powinny przyjmować około 3 mg/dobę, w przypadku mężczyzn jest to nawet 4 mg/dobę. Natomiast zapotrzebowanie u dzieci i młodzieży to od 1 do 2 mg/dobę.
Kontrwersyjny fluor.
Fluor jest pierwiastkiem, w dużej mierze odpowiedzialnym za skażenie środowiska. Powszechnie uznawany jest za niebezpieczny. Co ciekawe związki fluoru występują, w niewielkich ilościach niemal wszędzie. Można je znaleźć min:
- w zanieczyszczonym powietrzu,
- wodzie mineralnej,
- produktach zbożowych,
- liściastych warzywach,
- rybach morskich,
- herbacie,
- serach podpuszczkowych oraz orzechach.
Jednak największe kontrowersje krążą wokół past do zębów oraz środków do higieny jamy ustnej. Wynika to z faktu, iż produkty te zawierają przede wszystkim fluorek sodu, którego przyswajalność wynosi praktycznie 100%.
Jeszcze nie tak dawno wychwalono działanie i właściwości fluoru, ze względu na nieocenioną pomoc w walce z próchnicą. Oczywiście, pojawiały się również ostrzeżenia lekarzy o ryzyku powstania fluorozy zębów (trwałego defektu szkliwa), wynikającej z nadmiernego spożycia tego pierwiastka we wczesnym dzieciństwie. Jednak były one bagatelizowane.
Badania
W 2014 roku fluor został zaklasyfikowany przez czasopismo medyczne „The Lancet” jako neurotoksyna na równi z rtęcią, arsenem, toluenem i ołowiem. Badania naukowe dowiodły, że pierwiastek ten, jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci, ponieważ może trwale uszkadzać rozwijający się mózg. W efekcie czego jest odpowiedzialny za zaburzenia neurologiczne, autyzm, dysleksję, nadpobudliwość psychoruchową, otępienie i zaburzenia poznawcze. Ponadto, w 2013 r Uniwersytet Harvarda przeprowadził badania, z których wynikało, że dzieci na obszarach z fluorkowaną wodą mają znacząco niższy wynik IQ niż dzieci żyjące na obszarach o niskiej zawartości fluoru w wodzie.
Amerykańskie badania nad szkodliwością fluoru przeprowadzone przez Harvard School of Dental Health stwierdziły, że chłopcy narażeni na fluorki w wieku od 5 do 10 lat mają zwiększone ryzyko zachorowania na złośliwy nowotwór kości.
Co ciekawe, w 2006 roku w Akademii Medycznej w Szczecinie stwierdzono związek pomiędzy spożyciem fluorków a uszkodzeniem narządów rozrodczych, przedwczesnym starzeniem, bezpłodnością, zwiększonym odsetkiem poronień i toksycznością dla rozwijającego się płodu.
Kolejne badania przeprowadzone w tej placówce potwierdziły, że fluor zwiększa przyswajanie glinu w układzie pokarmowym oraz ułatwia transport tego pierwiastka do mózgu. Co może skutkować uszkodzeniem jego struktury. Ponadto, przeprowadzono również badania, które wykazały zagrożenia płynące z łączenia ze sobą fluoru i kofeiny. Połączenie to, oddziałuje niekorzystne na kości i zęby.
Podsumowanie
Fluor jest niebezpieczny, jeżeli spożywamy go w dużych dawkach. Należy unikać produktów, które zwiększają przyswajalność tego pierwiastka. Szczególnie narażone na niekorzystne działanie fluoru, są dzieci.
One Comment