Domowy sos czosnkowy – przepis na rewelacyjny dodatek
Witajcie!
Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na rewelacyjny domowy sos czosnkowy. Idealny do pizzy, ziemniaczków czy frytek. Świetnie sprawdzi się również do mięs. Przepis jest banalnie prosty a wykonanie bardzo szybkie
Potrzebować będziecie:
- 4 ząbki czosnku,
- 6 łyżek jogurtu naturalnego / polecam piątnica nie za kwaśny i delikatny idealny do sosu,
- 4 łyżki majonezu (polecam dodać domowy majonez. Jeżeli nie wiecie jak go zrobić odsyłam was do przepisu. Link znajdziecie poniżej.
Przyprawy
- 1/4 łyżeczki soli (warto wybierać dobrej jakości sól. Polecam Kłodawską bądź himalajską)
- odrobinę oregano i bazylii,
- troszkę miodu (mniej niż 0,5 łyżeczki),
- szczypta pieprzu,
Domowy sos czosnkowy – sposób przygotowania
Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez prasę. Następnie przekładamy go do miseczki dodajemy 6 łyżek jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, odrobinę miodu, pieprzu, soli, oregano oraz bazylii. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany sos odkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień. Gotowe.
Teraz wystarczy już dodać go do ulubionej potrawy. Smacznego!